Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Μη πετάξεις τίποτα...#11

[...] Βιβλία, χαρτιά, στοίβες οι εφημερίδες, σκόρπια τα περιοδικά. Χάρτινοι φάκελοι και αποκόμματα. Η μυρωδιά του χαρτιού ανάμικτη με εκείνη ενός φτηνού ελληνικού καπνού για τσιμπούκι. Ένα μικρό γραφείο με παραλληλογράφο. Κάποια σχέδια που δεν τελείωσαν ποτέ. Δύο πολυθρόνες που έδιναν καθημερινά μάχη για να μην εκτοπιστούν στη μικρή βεράντα που ανοιγόταν έξω από το "σαλόνι". Βιβλία και χαρτιά[...]
 
Αν αποφάσιζε κάποτε να τακτοποιήσει το...καθιστικό του, τούτα τα μικρά διαμαντάκια θα τα έβαζε σε φάκελο πορτοκαλί.  Μέχρι τότε θα τα παρουσιάζει εδώ.  Με μια σειρά που έχει στο κεφάλι του...
   
Α.ΣΤΕΓΟΣ

"Μη πετάξεις τίποτα..."  Την τελευταία μέρα του μήνα στο "τετράδιο εξόδου".

Ο επίλογος ενός ερωτικού δράματος: «ηυτοκτόνησαν ενηγκαλισμένοι»

γράφει ο Ηλίας Μαγκλίνης 

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Οι "κακοί" ξένοι: πρόεδρος Ολάντ

"Οι Ελληνες αποφάσισαν να κάνουν δημοψήφισμα, είναι επιλογή τους, ωστόσο, το δημοψήφισμα θα είναι για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ", είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σήμερα το πρωί μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου με στόχο να εξεταστεί πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα και στη Γαλλία και με ποιο τρόπο μπορούν τις επόμενες ημέρες να συνομιλήσουν ώστε να επιλύσουν αυτή την κρίση.
 
Παράλληλα κάλεσε την ελληνική πλευρά αν το επιθυμεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Απομένουν λίγες ώρες μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση. Εύχομαι, εάν η Ελλάδα το αποφασίσει, να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις", είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι αυτό εναπόκειται αποκλειστικά στους Ελληνες να το πουν.

"Η Γαλλία είναι πάντα διαθέσιμη για τη συνέχιση του διάλογου σήμερα ή αύριο. Σήμερα είναι πάντα δυνατή μια συμφωνία, αύριο θα εξαρτηθεί από την απάντηση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα που τους προτείνεται. Η Γαλλία είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι έτοιμη να δράσει, δεν μπορεί όμως να το κάνει παρά μόνο υπάρχει κοινή θέληση για κατάληξη σε λύση", κατέληξε.

Ο καλός Έλληνας. Ο υπουργός των Εξωτερικών, κος Ν.Κοτζιάς: "Το δημοψήφισμα αποτελεί τμήμα της διαπραγμάτευσης".

Σελιδοδείκτης [29.06.2105]

Σελιδοδείκτης 54ος
 
Γιώργος Μυλωνάς
Απόδραση από την Αμοργό
εκδόσεις  Ποταμός

Ο ημιτελής δρόμος προς την Δημοκρατία

γράφει ο Νίκος Κουρμούλης

Ο Γιώργος Μυλωνάς αποτελεί σπάνια περίπτωση για το πολιτικό μεταπολεμικό στερέωμα και κάθε άλλο παρά αμελητέα. Αστός, μορφωμένος, με βαθιά πεποίθηση ως προς το δίκαιο του δημοκρατικού αγώνα. Ένας γνήσιος μεταρυθμιστής σοσιαλδημοκράτης δυτικού προσανατολισμού, κάτι που στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια ισούταν σχεδόν με βρισιά. Οι σκέψεις και οι πρακτικές του Μυλωνά, δεν άφησαν πολλούς κληρονόμους στη χώρα και αυτό είναι δυσάρεστο, παραμένει όμως μόνο μια δυνατότητα.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Tα δεύτερα, δικά μου! [28.06.2015]

Κούρασαν το κορμί τους στο παιγνίδι των κορμιών.
 
Είναι ο κόσμος μια πόλη

δυό άνθρωποι

ένα πιάτο φαγητό

ένα κρεβάτι

ένα αγκάθι

μια αγκαλιά.


Τα χέρια σου. Τα χέρια μου.
Ένα μπουκάλι αλκοόλ. 
Δυό τσιγάρα.  
Ένα χελιδόνι έτοιμο για το ταξίδι της αναχώρησης. 

Σήμερα με εισαγωγή και στοιχεία αναστοχασμού.
ΥΓ. Διαβάζουμε πάντα την Μαργαρίτα
Α.ΣΤΕΓΟΣ [28.06.2015]
 

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ναι

[...] Θα σκύψω -Ναι. Εκεί θα σκάψω - στο Ναι. Στην πηγή. Στο Νερό. Ναι. Εκεί, εκεί θα σταθώ με το τσαπί, με τις γαλότσες, τις λάσπες, το χώμα. Παλιά μας τέχνη κόσκινο. Ναι.

Γιατί ο άνθρωπος φεύγει μακριά απ΄ αυτό που τον κρατάει, που τον ζει; Γιατί έχει ανάγκη να προδώσει, να απατήσει το "ναι"; Τι έχει το "όχι" παραπάνω από το ναι;

Είναι φαντασμένο, είναι δισύλλαβο, και ας έχει τον ίδιο αριθμό γραμμάτων με το ναι, είναι ξιπασμένο, ψιλό, ξερό, μύτη, καθρεπτίζεται παντού, κοιτάζει όλο προς τα πάνω, προς τον ουρανό, προς τον Θεό -τον Θεό του δεν έχει. Όλα σ`αυτό, τρομάρα του, νομίζει, τα οφείλουμε, όλα μ`αυτό τα χτίζουμε-γκρεμίζουμε.

Το ναι είναι μόνο μια συλλαβή, φτωχό, προς τα κάτω, προς την πατούσα, προς το χώμα. Χώμα και νερό. Λες "ναι" και κατεβάζεις το κεφάλι. Το βλέμμα. Σαν τη φωτογραφία. Στην Δεξαμενή. Θέλει θάρρος, θέλει...

Σου παίρνει πολύ καιρό, ολόκληρη ζωή -και αν- να το καταλάβεις, ν`ανοίξει η μύτη, το μάτι, το αυτί, αυτό το τόσο απλό, απλοϊκό πραγματάκι. Αυτό το κλαράκι.

"Το Ναι το ημέρον, το απεινό, το πραόν, το Ναι το φιλάνθρωπον". [σελ.82 απόσπασμα]

Θοδωρής Γκόνης Ο ΥΠΝΟΣ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ [ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ], ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ, Αθήνα 2011

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Οι "κακοί" Ξένοι: Πιέρ Μοσκοβισί

Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το πολιτικοοικονομικό σύστημά της γιατί δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, ανέφερε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας την περασμένη Τρίτη στην Ολομέλεια της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

Ο Γάλλος Επίτροπος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, επισήμανε ότι συχνά τα ζητήματα που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. το ύψος του ΦΠΑ, είναι μόνον η φανερή πλευρά του παγόβουνου και ότι οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης κ.ά.

Άρης Αλεξάνδρου Ποιητική


ποιητικό ανθολόγιο 2015

Ποιητική

1
Αξίζει δεν αξίζει
στέλνω τις εκθέσεις μου σε χώρες που δε γίνανε ακόμα
προδίνω τις κινήσεις ενός ήλιου
που πέφτει την αυγή δίπλα στις μάντρες
επικυρώνοντας με φως
τις εκτελέσεις

2
Η κάθε μου λέξη
αν την αγγίξεις με τη γλώσσα
θυμίζει πικραμύγδαλο.
Απ' την κάθε μου λέξη
λείπει ένα μεσημέρι με τα χέρια της μητέρας δίπλα στο ψωμί
και το φως που έσταζε απ' το παιδικό κουτάλι στην πετσέτα.

3
Η μόνη ξιφολόγχη μου
είταν το κρυφοκοίταγμα του φεγγαριού απ' τα σύννεφα.
Ίσως γι' αυτό δεν έγραψα ποτέ
στίχους τελεσίδικους σαν άντερα χυμένα
ίσως γι' αυτό εγκαταλείπουν ένας-ένας τα χαρτιά μου
και τους ακούω στις κουβέντες όσων δε με  έχουνε διαβάσει.

Άη-Στράτης 1951



Άρης Αλεξάνδρου ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1941-1974 εκδόσεις ύψιλον/βιβλία, ΑΘΗΝΑ 1991

Χρήστος Μαρκίδης  ΦΙΓΟΥΡΕΣ Ι Λάδι σε καμβά 

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Άτιτλο VI

Μένω στη φωνή
Αφήνομαι στο κάλος
Στέκομαι με δέος στα μάτια
Ζωγραφίζω το πρόσωπο.

Η γιορτή αρχίζει
Το φεγγάρι απομακρύνεται
Η λύπη απλώνεται.

Γράφω.

Στα υγρά της μάτια μαζεύω δροσιές για την έρημο της μοναξιάς.

Μένουμε ή εμμένουμε;

γράφει η Γεωργία Καρβουνάκη

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη μου φαίνεται αλλά πολύ τό ’χω κουράσει (το μυαλό μου, βεβαίως) από τότε που κάνω μικρές προσπάθειες να επανενταχθώ στο κοινωνικό μου δίκτυο, από το οποίο απείχα λόγω άλλων υποχρεώσεων. Προσπαθώ, δηλαδή, να καταλάβω ποιοι ακριβώς συσχετισμοί άλλαξαν όσο έλειπα ή όσο ήμουν περιστασιακός χρήστης. Η αποσπασματική αντίληψη για τις τάσεις στην κοινωνία και την πολιτική δεν μου επιτρέπουν ούτε καν να ασκήσω το κοινωνικό μου δικαίωμα, αυτό του like, αφού δεν ξέρω αν είναι καλό τώρα αυτό που βλέπω ή κακό. Διότι την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας κανένα σοβαρό κόμμα δεν την απέρριπτε, απ’ όσο θυμάμαι κι αυτό είναι που με μπερδεύει.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

LGBTQI+ Pride Κρήτης

Στις 26-27 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Γεωργιάδη, στο Ηράκλειο, το 1ο Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας LGBTQI+ Pride Κρήτης.

Το διήμερο πολύχρωμο Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει θεματικές ενότητες με συζητήσεις και ομάδες εργασίας για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα, συναυλίες, πάρτι και φυσικά πορεία διεκδίκησης και υπερηφάνειας στην πόλη του Ηρακλείου. [αναλυτικά το πρόγραμμα]

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Σελιδοδείκτης [22.06.2015]


Σελιδοδείκτης 53ος

Τσέζαρε Παβέζε
Επιλογή από το 
Il mestiere di vivere
Εισαγωγή-Μετάφραση Παναγιώτης Κονδύλης
εκδόσεις στιγμή, Αθήνα 2004

Ο Π.Κονδύλης γράφει για τον Παβέζε

[...] Όμως η αποκοπή από την αφέλεια και μαζί από τους μεγάλους συλλογικούς σκοπούς πληρώνεται, τουλάχιστον για όποιον δεν έχει αξιώσεις ισχύος στον τομέα τούτο, με την εμπλοκή σ' ένα πυκνό δίχτυ αμφιβολιών και δισταγμών, αμφιθυμιών και παλινωδιών, οι οποίες επιτείνονται ακριβώς επειδή η λύση τους ή η άμβλυνσή τους δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί κοντά σε άλλους, μπλεγμένους εξ ίσου στο ίδιο διχτυ. Ριγμένη και περιορισμένη στην ιδιωτικότητά της ως ειμαρμένη, η ύπαρξη είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να θέσει όλα της τα ερωτήματα εξ αρχής, χωρίς δυνατότητα αναδρομής στην παράδοση, στην Αποκάλυψη της θρησκείας ή στον Λόγο της Ιστορίας, αλλά και να μορφώσει τις σχέσεις της με τους άλλους χωρίς τη μεσολάβηση αμοιβαία αποδεκτών, περισσότερο ή λιγότερο κοινών τόπων, που σε κάθε διαρκή, και διαρκώς υποφερτή, φιλική επαφή επέχουν θέση προστατευτικής ουδέτερης ζώνης και καταφυγίου, όταν στον ορίζοντα διαγράφονται συγκρούσεις.

Σχέσεις υπάρξεων αποκλεισμένων σε μια ριζική ιδιωτικότητα: αυτό είναι το μεγάλο θέμα του Pavese... Δεν ανατέμνει ωστόσο τις σχέσεις αυτές με τη γαλήνια ή αφ` υψηλού ειρωνία που χαρακτηρίζει την προσέγγιση άλλων σπουδαίων αφοριστικών συγραφέων, αλλά με το πάθος και με την εμμονή, με την μανία του πληγωμένου και τσορουφλισμένου, ο οποίος θέλει να ξέρει τι είναι ό,τι τον πονά κι από που προέρχεται. [σελ.11]

Παναγιώτης Κονδύλης

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Τα δεύτερα, δικά μου! [21.06.2015]

Σπείρα

Αποσυνάγωγοι και μόνοι
 

εγκαταλείψαμε το δρόμο
εγκαταλείψαμε το σώμα
γίναμε ξένοι όλο και πιο ξένοι
ώσπου 
στα ίδια λάθη πέφτοντας ξανά
εκφυλίσαμε σε κουκίδα
 

τη σπείρα 
που ζηλεύαμε μια ολόκληρη ζωή.


ΥΓ. Διαβάζουμε πάντα την Μαργαρίτα
Α.ΣΤΕΓΟΣ [21.06.2015]

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Οι "κακοί" ξένοι: οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες



"Είναι δώδεκα παρά πέντε", προειδοποίησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν, στην ομιλία του στην γερμανική βουλή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα είναι ακόμη εφικτή.

"Θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω συνεχών οικονομικών ενέσεων", σημείωσε ο κ. Όπερμαν και εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι "τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποιούν τον χρόνο τους πρωτίστως για συνεντεύξεις και διαλέξεις".

Διαμαρτυρήθηκε δε για το γεγονός ότι το ΔΝΤ παρουσιάζεται συχνά ως εγκληματική οργάνωση


Μια νέα στήλη στο "τετράδιο εξόδου"...


Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Η ρήξη και το κίνημα

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Ποταμιού

Ανοιχτή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ. σε μια από τις μεγαλύτερες ταράτσες των Αθηνών, στον Πολυχώρο ACRO (Ιερά Οδός και Πειραιώς γωνία).

Στην εκδήλωση προσωπικότητες θα μιλήσουν για τη ρήξη που έχει ανάγκη η χώρα. Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν οι Γιάννης Βούλγαρης, διδάκτωρ πολιτικών επιστημών και ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) Βελβεντού Κοζάνης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, εκδότης της διαδικτυακής εφημερίδας «Μεταρρύθμιση» και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου και Γιάννης Μπουτάρης δήμαρχος Θεσσαλονίκης.


"Η ρήξη που έχει ανάγκη η χώρα Το κίνημα που έχει ανάγκη ο τόπος"
είναι ο πλήρης τίτλος της εκδήλωσης. Αν ήμουν Αθήνα θα πήγαινα. 
Δεν χρειάζεται αλλά το γράφω 
η φωτογραφία είναι αυστηρή επιλογή του "τετραδίου".

Οι "κακοί" ξένοι: Οι Γερμανοί Πράσινοι

Η αντιπρόεδρος της Bundestag και βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Claudia Roth ζήτησε η καταχρεωμένη Ελλάδα να κάνει περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες της. "Η Ελλάδα έχει έναν τερατώδη αμυντικό προϋπολογισμό", είπε η πολιτικός των Πρασίνων την περασμένη Δευτέρα στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Από αυτόν κερδίζουν και διάφορα κράτη- μέλη της Ε.Ε. που προμηθεύουν τα όπλα. "Γιατί δεν προχωρούμε σε αυτό το θέμα;"

Το 2014 η Ελλάδα διέθεσε περίπου 4δισ € για εξοπλιστικές δαπάνες, σύμφωνα με το International Peace Research Institute της Στοκχόλμης, το οποίο αντιστοιχεί στο 2,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Από το 2009 πάντως οι δαπάνες έχουν μειωθεί. Σε σύγκριση, η Γερμανία το 2014 δαπάνησε 3,5 δισ € για το στρατό, που αντιστοιχεί στο 1,2 % του ΑΕΠ της. Εξ άλλου το ΝΑΤΟ απαιτεί από τα μέλη του τουλάχιστον ένα 2% για εξοπλιστικές δαπάνες, ως εγγύηση για την ασφάλεια της Συμμαχίας. [ εδώ για του φίλους που γνωρίζουν Γερμανικά]

Αλήθεια, μπορεί να απαντήσει η Ελληνική κυβέρνηση, ή έστω η ΠτΒ; 


Μια νέα στήλη στο "τετράδιο εξόδου"...

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ανέστης Ευαγγέλου Του χρόνου λάφυρο

ποιητικό ανθολόγιο 2015

ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΛΑΦΥΡΟ
 
Στιγμή μοναδική,
του χρόνου λάφυρο.

Σε κράτησα νυχτερινή
απτή
κι όνειρο δεν ήταν
πλάνη δεν ήταν της στέρησης
αντικατοπτρισμός της παιδεμένης
φαντασίας

που μπλέχτηκαν τα σώματά μας
που πάλεψαν
που ο θάνατος για μια στιγμή
μοναδική
είχε καταργηθεί.
 
 
 
 
Ανέστης Ευαγγέλου: Τα ποιήματα [1956-1993], εκδόσεις Καπάνι, Θεσσαλονίκη 2007
 
Χρήστος Μαρκίδης: Σχέδια ΙΙ 

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

"Επειγόμαστε για πυροσβέστες, οι εισαγγελείς μπορούν να περιμένουν"

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αντώνη Ανηψητάκη 
στην Άννα Μετζογιαννάκη για την εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ

Ε. Ο επικεφαλής της ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ πως είναι; Πως πάει το ταξίδι Αντώνη;
Α. Ζορίζομαι κι εγώ, όπως οι περισσότεροι μέσα σε αυτήν την παρατεταμένη τρικυμία. Προσπαθώ να ανιχνεύσω μια σωστή γραμμή πλεύσης για τη βαρκούλα μας. Σε αντίθεση με ό,τι υπονοεί η φράση "εδώ καράβια χάνονται ..." πιστεύω πως αξίζει γενικότερα τον κόπο να προσπαθεί ο καθένας στο χώρο του να κάνει το καλύτερο, δε σώζει μόνο την ψυχή του.

Ε. Μιλάς με τον κόσμο, τους ψηφοφόρους σου. Τι αφουγκράζεσαι;
Α. Το ίδιο λέω με διάφορες παραλλαγές, πως τα χάλια μας είναι πολύ μεγάλα και δεν ξεπερνιούνται με οριακές πλειοψηφίες, απαιτείται ευρύτερη συνεννόηση, πως το συνειδητοποιούμε πολύ αργά, πως σαπίζουμε πιο γρήγορα απ´ ότι ωριμάζουμε. Εμείς προσπαθούμε γι' αυτή τη συνεννόηση μέσα στο ΠΣ, αλλά και σε κάθε ευκαιρία. Έχουμε ρίξει τις λέξεις σφαίρες στο πηγάδι, δεν απαξιώνουμε πρόσωπα, αναζητούμε συγκλίσεις με λογισμό και μ´ όνειρο για να σβήσουμε τις πολλαπλές πυρκαγιές που μαίνονται. Επειγόμαστε για πυροσβέστες, οι εισαγγελείς μπορούν να περιμένουν.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Πράσινη ανάπτυξη και βιομηχανική κάνναβη


γράφει ο Σεραφείμ Κανδύλας

Η «πράσινη ανάπτυξη» αναφέρεται σε μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης με δράσεις χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, δημιουργώντας συγχρόνως νέες θέσεις εργασίας. Τέτοιες μορφές δράσης είναι, για παράδειγμα, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με μικρής κυρίως κλίμακας έργα,η ανάπτυξη ήπιων για το περιβάλλον επενδύσεων όπως ο οικολογικός τουρισμός, η στροφή στην βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και η καλλιέργεια φυτών που έχουν πολλαπλές εφαρμογές στον μεταποιητικό κλάδο συντελώντας παράλληλα στην αειφόρο ανάπτυξη και τη βιοποικιλότητα.

Ένα τέτοιο φυτό είναι η βιομηχανική ή κλωστική κάνναβη. Η καλλιέργειά της γνωρίζει παγκόσμια αναβίωση στις μέρες μας. Για την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 619/71) ως κλωστική κάνναβη θεωρούνται οι ποικιλίες της Cannabis Sativa L. με περιεκτικότητα σε T.H.C. (Δ9 τετρανδροκανναβινόλη) κάτω από 0,2%.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Σελιδοδείκτης [15.06.2015]

Σελιδοδείκτης 52ος
Μίλαν Κούντερα
Η γιορτή της ασημαντότητας
Μετάφραση Γιάννης Η. Χάρης.
Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2014 

γράφει ο Γρηγόρης Μπέκος

Ο Μίλαν Κούντερα ψάχνει τη σοφία στην ασημαντότητα

Ο Ιωσήφ Στάλιν, με το που ολοκληρωνόταν άλλο ένα κουραστικό μεροκάματο στο Κρεμλίνο, συνήθιζε να μένει λίγο ακόμη με τους συνεργάτες του και να χαλαρώνει αφηγούμενος σύντομες ιστορίες από τη ζωή του. Σαν την ιστορία με τις είκοσι τέσσερις πέρδικες, λόγου χάριν, που αναφέρει ο Νικίτα Χρουστσόφ στα «Απομνημονεύματά» του. 

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Τα δεύτερα, δικά μου! [14.06.2015]

[...]Κούρασαν το κορμί τους στο παιγνίδι των κορμιών.
Είναι ο κόσμος μια πόλη

δυό άνθρωποι

ένα πιάτο φαγητό

ένα κρεβάτι

ένα αγκάθι

μια αγκαλιά.

Τα χέρια σου. Τα χέρια μου.


Ένα μπουκάλι αλκοόλ. Δυό τσιγάρα.  Ένα χελιδόνι έτοιμο για το ταξίδι της αναχώρησης. 

 
σήμερα με υπότιτλο Συναντήσεις
ΥΓ. Διαβάζουμε πάντα την Μαργαρίτα
Α.ΣΤΕΓΟΣ [14.06.2015] 

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Τα Σάββατά μου αγκαλιά

έγραψε η κ. Σεβαστή Λιοναράκη-Χριστίδου
"έκλεψα" και δημοσιεύω  

Συνάντησα στο ασανσέρ την κυρία του δεύτερου ορόφου. Σαραντάρα με παιδιά στο γυμνάσιο. Έφευγε από το σπίτι της να πάει Σαββατιάτικα στη δουλειά. Εργάζεται εννοείται σε ιδιωτική επιχείρηση. Σχεδόν δακρυσμένη μου είπε "δεν αντέχω, δουλεύω 10 ώρες την ημέρα και Σάββατα αν χρειαστεί, ο μισθός μου έχει μειωθεί πολύ, σε εκμεταλλεύονται πια ανοιχτά. Ψάχνω δουλειά σε άλλη εταιρεία αλλά δεν βρίσκω. Και εκεί τα ίδια θα είναι. Αλλά τουλάχιστον θα μπορώ να πω στον ευατό μου ότι "μπράβο είχες το κουράγιο και αντέδρασες". "Εσείς εντάξει; την παίρνετε κανονικά τη σύνταξη;" 

Τι να πω; Ότι είναι διαδοχική σύνταξη και παίρνω μόνο τη μισή γιατί το ΙΚΑ ακόμα μελετάει τα ένσημά μου; "Ναι, όλα καλά" της είπα και πήρα όλα τα Σάββατα της ζωής μου που δεν έχω δουλέψει αγκαλιά να τα κρύψω, κατάπια την ντροπή μου και βγήκα από το ασανσέρ.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Άτιτλο V




[...]Πήραμε το τραίνο εκείνη τη φορά. Είχαμε χρόνο, μια εξεταστική, η διαδρομή ήταν πανέμορφη και είμασταν μαζί. Θεσσαλονίκη - Φλώρινα με μιαν αγάπη γυάλινη[...] Θα την θυμάμαι πάντοτε. Ήταν Εκείνη που με ρώτησε αν ήθελα να ξέρω, βρισκόμαστε ήδη στο δρόμο της επιστροφής, και στο δικό μου "ναι", μου απάντησε: "πέθανε ο κυρ-Νίκος"... 

Μόνο η παρουσία της, τα χείλη της, μπόρεσαν να μετριάσουν τον πόνο που ένοιωσα... Η αγκαλιά της μέχρι τη Σαλονίκη. 

Μα, όταν έφτασα στην Αθήνα κατάλαβα πόσο μόνος είσαι απέναντι στον θάνατο. 

Φλώρινα 1988-Ηράκλειο 2015

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Γιώργος Δάγλας ΕΤΣΙ


ποιητικό ανθολόγιο 2015

ΕΤΣΙ

Όπως ακριβώς σου το λέω:
Στέκεται αντίκρυ στο τρένο
με τα πόδια ανοιχτά
καταμεσίς στον κάμπο.
"Έλα", λέει,
κι ύστερα,
σαν περάσει απέναντι
χορεύει μπλουζ και γελάει.
"Ο έρωτας είναι ένα βεγγαλικό", λέει,
κι ανάβει τσιγάρο.
Φτύνω.
Προχωράω σύρριζα στα θέατρα και τα πορνεία.
Τραγουδάω φάλτσα.
Ο έρωτας είναι η ζωή μας,
λέω.



Γιώργος Δάγλας Το μαύρο χιόνι εκδόσεις Ελλέβορος, Άργος 1999

Μαρκίδης Χρήστος Σχέδια Ι 

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Είμαστε παντού...



Σε μια περίοδο όπου οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις στη χώρα μας τείνουν να γίνουν καθημερινότητα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προβάλλουμε άτομα, ομάδες και εκδληλώσεις που στέκονται απέναντι σε αυτή την καθημερινότητα και προσπαθούν να μιλήσουν για ισότητα και αποδοχή. Ναι, στη χώρα μας τα LGBTQI+ άτομα δέχονται διακρίσεις και για αυτό έχουμε ανάγκη από εκδηλώσεις υπερηφάνειας όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Ιουνίου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Εμείς μιλήσαμε με τα άτομα που ανέλαβαν τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας – LGBTQI+ Pride Κρήτη και τα ρωτήσαμε πόσο εύκολο είναι να μιλάς για διαφορετικότητα στη -στερεοτυπικά- λεβεντογέννα Κρήτη.

Πως ξεκίνησε η ιδέα της διεξαγωγής του πρώτου LGBTQI+ Pride Φεστιβάλ στην Κρήτη;
Το συντονιστικό του LGBTQI+ Pride Κρήτης αποτελείται από δύο ομάδες, την ConQueer (ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας Ηρακλείου) και το Φύλο και Φτερό (αντισεξιστική-αντιομοφοβική ομάδα Ρεθύμνου) αλλά και ατομικότητες που δραστηριοποιούνται στις LGBTQI διεκδικήσεις. Η ιδέα της κλιμάκωσης των δράσεών μας σε ένα μεγάλο Φεστιβάλ Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας εμφανίστηκε στις απαρχές της επαφής μας. Επιλέξαμε να περιέχεται η λέξη Pride στην ονομασία του με σκοπό την σύνδεση των διεκδικήσεών μας με τον αρχικό, κινηματικό χαρακτήρα των ιστορικών τους απαρχών, στην εξέγερση του Stonewall.