Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Μη πετάξεις τίποτα #8


[...] Βιβλία, χαρτιά, στοίβες οι εφημερίδες, σκόρπια τα περιοδικά. Χάρτινοι φάκελοι και αποκόμματα. Η μυρωδιά του χαρτιού ανάμικτη με εκείνη ενός φτηνού ελληνικού καπνού για τσιμπούκι. Ένα μικρό γραφείο με παραλληλογράφο. Κάποια σχέδια που δεν τελείωσαν ποτέ. Δύο πολυθρόνες που έδιναν καθημερινά μάχη για να μην εκτοπιστούν στη μικρή βεράντα που ανοιγόταν έξω από το "σαλόνι". Βιβλία και χαρτιά[...]

Αν αποφάσιζε κάποτε να τακτοποιήσει το...καθιστικό του, τούτα τα μικρά διαμαντάκια θα τα έβαζε σε φάκελο πορτοκαλί.  Μέχρι τότε θα τα παρουσιάζει εδώ.  Με μια σειρά που έχει στο κεφάλι του...
   
Α.ΣΤΕΓΟΣ
"Μη πετάξεις τίποτα..."  Την τελευταία μέρα του μήνα στο "τετράδιο εξόδου".

Σημείωμα της σύνταξης
γράφει ο...26χρονος Αντώνης Χελιδώνης

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Σε συνθήκες ασφυξίας




γράφει ο Ανδρέας Γιάνναρος

Έχουν περάσει 2 μήνες και κάτι και είμαστε ήδη σε ασφυξία και όπως εύστοχα έγραψε ο Γ.Βούλγαρης σε ένα τελευταίο άρθρο του, η κυβέρνηση με τις ενέργειές της ενώ ήθελε να σταματήσει την λιτότητα, οδήγησε την χώρα από την λιτότητα στην ασφυξία.Τα ταμεία είναι άδεια, οι τράπεζες έχουν ήδη απολέσει σημαντικό τμήμα των καταθέσεων, από εκεί που περήφανοι δηλώναμε ότι δεν θέλουμε δανεικά και την επόμενη δόση, φθάσαμε στην δραματική έκκληση του πρωθυπουργού προς την Α.Μέρκελ.

Μιλάμε για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και όμως μέχρι σήμερα το μοναδικό νομοσχέδιο που έχει περάσει εναρμονισμένο και με τα οικονομικά μεγέθη είναι αυτό για τις 100 δόσεις στην εφορία, που όμως αποτελεί εμμέσως νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ μια σειρά από διατάξεις αφορούν τακτοποίηση πελατειακών σχέσεων, ΕΡΤ, καθαρίστριες, δημόσια διοίκηση και ιδιωτικά συμφωνητικά, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από 50 ετών, επιδόματα στην ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ακούμε για σεισάχθεια, για προστασία των φτωχών και των αδυνάτων, αλλά με αυτά και με αυτά η αγορά έχει εξαντλήσει την ρευστότητα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν κάνει στάση πληρωμών προσμένοντας σε κάποια ρύθμιση σοσιαλιστικής εμπνεύσεως.
Αντιθέτως δεν θεσμοθετήθηκε η επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δεν δόθηκε προτεραιότητα στην μεγάλη στρατιά των ανέργων με κάποια νομοθετική κάλυψη, δεν έχει δοθεί λύση στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με τις διοικήσεις να κατηγορούνται ως μνημονιακές, ενώ πλέον πολλά ταμεία οδηγούνται στο φάσμα της χρεοκοπίας υπό την πλήρη έλλειψη ενός επιχεριασιακού και βιώσιμου σχεδίου. Η δημιουργική ασάφεια και η αντίσταση μπορεί στην αρχή να απέσπασαν την προσοχή και το ενδιαφέρον των ταλαίπωρων πολιτών που ζητούσαν κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους, αλλά ημέρα με την ημέρα έχει οδηγήσει την χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο, έχει χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των εταίρων και πλέον οι επόμενες ημέρες κρίνονται κομβικές για την άρση του αδιεξόδου. Η καλή παρουσία του πρωθυπουργού στο Βερολίνο δεν αφορά κανέναν αν σκοπός ήταν απλά να αποδεχθεί το πολιτικό πλαίσιο και να πάρει ο Α.Τσίπρας το επίχρισμα του ηγέτη, αλλά θα αποκτήσει σημασία μόνο αν αποφασιστεί ειλικρινώς μια στροφή προς τον ρεαλισμό όχι της μιζέριας, της αποσύνθεσης και του κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά μιας δίκαιης πρότασης που θα κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.
Η συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αργά ή γρήγορα θα επιφέρει προβλήματα που όσο περνάει ο καιρός θα είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί η κυβερνητική πλειοψηφία και που δεν θα καλύπτονται κάτω από τους επικοινωνιακούς κρότους και τις μπάντες του στρατού όπως έγινε στις παρελάσεις.  

Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη για την αλλαγή κλίματος, να διαμορφώσει άμεσα ένα σχέδιο διεξόδου που δεν θα οδηγήσει άλλο την χώρα σε δημιουργικές ή πολιτικές ασάφειες, ενώ η αντιπολίτευση οφείλει να υπερβεί την εσωστρέφεια και την μεταφυσική προσμονή επιβεβαίωσης της δικής της πολιτικής και να συντονιστεί στην βάση μιας εγγυητικής για την χώρα πορείας.

Σελιδοδείκτης 30.01.2015

Σελιδοδείκτης 41ος
Νίκος Καρούζος
Οιδίπους τυραννούμενος και άλλα ποιήματα
Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Αρμύρα.
Εκδόσεις Ίκαρο, Αθήνα 2014


γράφει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου



Ο σελιδοδείκτης κάθε Δευτέρα θα συναντάει βιβλία και θα μεταφέρει μια πρόταση ανάγνωσης. Βιβλία που διαβάσαμε ή και εκείνα που μας περιμένουν υπομονετικά. Έτσι, για να αποφύγουμε τον υποκειμενισμό της δικής μας ανάγνωσης, καταξιωμένες πένες  οδηγούν την παρουσίαση.


Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Τα δεύτερα, δικά μου! [29.03.2015]


[...]Κούρασαν το κορμί τους στο παιγνίδι των κορμιών. Είναι ο κόσμος μια πόλη, δυό άνθρωποι, ένα πιάτο φαγητό, ένα κρεβάτι, ένα αγκάθι, μια αγκαλιά. Τα μάτια σου. Ένα μπουκάλι αλκοόλ. Ένα χελιδόνι έτοιμο για το ταξίδι της αναχώρησης.  Κράτησα βέβαια, και σημεία αναφοράς. Τα γράμματά σου, τη μελαγχολία του Φάνη, το κόκκινο πουλόβερ... 
 
ΥΓ1. Με νέα συνεργασία του φίλου Δήμου Αργυράκη

ΥΓ2. Διαβάζουμε πάντα την Μαργαρίτα
  


Α.ΣΤΕΓΟΣ [29.03.2015]
  

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Κατάργηση των νόμων βλασφημίας


Η Ένωση Αθέων κατέθεσε σήμερα στην διαβούλευση για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, εκ νέου αίτημα, για την κατάργηση των αναχρονιστικών:
Άρθρο: 198 – Κακόβουλη βλασφημία
Άρθρο: 199 – Καθύβριση θρησκευμάτων

τα οποία έχουν γίνει αφορμή για την σύλληψη ή/και δικαστική δίωξη, ακόμα και καταδίκη, πολιτών, καλλιτεχνών και θεατρικών συντελεστών, κωμικών, bloggers, ακόμα και λεξικογράφων σε πολυάριθμες περιπτώσεις στη χώρα μας (Φίλιππος Λοίζος-Γέρων Παστίτσιος, Corpus Cristi, Καβαλλιεράτος, Gerhard Harderer-"Η ζωή του Χριστού", Outlook, M.Scorcese-Τελευταίος Πειρασμός κ.α.).
 
Τα άρθρα αυτά αντί να προστατεύουν την κοινωνική ειρήνη, τελικά την διαταράσσουν σφόδρα καθώς νομιμοποιούν την βία του όχλου και προσβάλλουν ευθέως το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας της Γνώμης και Έκφρασης. Το πρόσφατο παράδειγμα της καταδίκης του Φίλιππου Λοΐζου δείχνει ότι γίνονται ακόμα και εργαλείο για να προστατεύονται θρησκευτικοί παράγοντες από την νόμιμη και απαραίτητη κριτική για αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζονται καθημερινά, όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η εκμετάλλευση της ευπιστίας των πολιτών.

Να σημειωθεί τέλος ότι, εξ όσων γνωρίζουμε, η βλασφημία τιμωρείται σε ελάχιστες χώρες στον κόσμο, και από τις Ευρωπαϊκές χώρες πλέον μόνο στην Ελλάδα, την Ρουμανία, και την Ιρλανδία. Η βλασφημία είναι ένα έγκλημα χωρίς θύμα, και βλάσφημη από μόνη της για το υπέρτατο ον, αν υπήρχε: αλίμονο αν το υποτιθέμενο υπέρτατο ον χρειάζεται τη νομοθεσία του (Ελληνικού) Κράτους για να προστατευθεί.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ο Π. Καμμένος μου ζητά 1 εκατομμύριο

...αν, γράφω αν,  είχε χιούμορ 
ο κ.Υπουργός θα ζητούσε 1 εκατομμύριο σημαιάκια 
για τις παρελάσεις του μέλλοντος.
Α.ΣΤΕΓΟΣ


γράφει ο Ανδρέας Πετρουλάκης

΄Αλλο ένα επεισόδιο στη βιομηχανία αγωγών που αποσκοπούν στη τρομοκράτηση της ελευθερίας της έκφρασης. Μετά τον κ. Κουρή, ο κ.Καμμένος άσκησε αγωγή εναντίον μου για άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στο Προταγκον. Ζητά 1 εκατομμύριο ευρώ από μένα και κάνει το λάθος να ζητά και 1 εκατομμύριο από τον Σταύρο Θεοδωράκη ως ιδιοκτήτη του σάιτ, αγνοώντας προφανώς ότι έχει μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών του και δεν έχει καμία σχέση πια με το πρόταγκον, παραπονούμενος για προσβολή της προσωπικότητάς του. Προσβολή για αξιολογικές κρίσεις που διατύπωσα, ασφαλώς πολύ πιο ήπιες από αυτές που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο ίδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και μόνο από το εξοντωτικό ποσό που ζητεί ως αποζημίωση δείχνει ότι η αγωγή χρησιμοποιείται για να φιμώσει την κριτική και τον δημόσιο διάλογο.

Στο κείμενο στο οποίο αναφέρεται ο κ.Καμμένος, όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε, υποστηρίζω πολιτικές απόψεις, χρησιμοποιώ πολιτικούς χαρακτηρισμούς για την πρόσφατη και παλαιότερη πολιτεία του, αναφέρομαι δε σε γνωστά σε όλους μας περιστατικά που χαρακτηρίζουν τη θητεία του, όπως έχει αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημοσιογράφος να κάνει απέναντι στα δημόσια πρόσωπα. Αλήθεια, δεν εχει βήμα στο δημόσιο λόγο να υπερασπιστεί τον εαυτό του ο υπουργός; Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι δεν θα ακουγόταν ο αντίλογός του και διάλεξε να απαντήσει με αγωγή;

Ασφαλώς όχι. Επιλογή του είναι ο εκφοβισμός και ο παραδειγματισμός των υπολοίπων, αλλά πλανάται ο κ.Καμμένος. Δεν σκοπεύουμε να καταθέσουμε τη δημοσιογραφική μας ταυτότητα, οι συνάδελφοί μου και εγώ, επειδή γινόμαστε ενοχλητικοί σε κείνον ή σε άλλους. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, δεν νοείται δημοκρατία χωρίς ελεύθερο διάλογο και καθήκον των δημοσιογράφων είναι ο έλεγχος των δημοσίων προσώπων.

Πηγή: Protagon.gr 

σημείωση "τετραδίου": Όσες και όσοι αναρωτηθούν για την ετικέτα "ψεκασμοί", που συνοδεύει την ανάρτηση, ας μείνουν στην γελειογραφία που ακολουθεί: 


Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Νίκος Καρούζος Μυστήριον


ποιητικό ανθολόγιο 2015

[ με κοσμήματα αγαπημένων εικαστικών... ]

για τον Μάρτιο: Δημήτρης Τζάνης

το σημερινό "ποιητικό ανθολόγιο" είναι αφιερωμένο 
στην τακτική αναγνώστρια του "τετραδίου", Κατερίνα Κ. 



ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ


Η δομή της θεότητος επί δέκα.

Χύνομαι στην ηδονή που λέει όχι και όχι

στο θάνατο

διάττοντες κομήτες η ρεύση του Όντος

η οπτική ονείρωξη

τ`αεροπλάνα τριαντάφυλλα στην ουράνια

νύχτα.


Σε απόγνωση το μυαλό δεν παίζει πραγματικότητα.




Νίκος Καρούζος ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1986

Δημήτρης Τζάνης Άδεια Αρένα  70X70cm-Mixed media

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

1ο Pride Κρήτης

Το δικαίωμα στην Πόλη -ένα παλιό και ξεχασμένο αίτημα- αφορά όλες, όλους και όλ@. Η Πόλη είναι οι Πολίτες της -αυτό κι αν έχει ξεχαστεί κάτω από τη δράση γνωστών πολιτικών και...πολιτικών [εδώ καμμιά κατηγορία, δηλαδή τα πρόσωπα και οι επιλογές τους δεν αξίζουν το Π κεφαλαίο].

Η δημοκρατία κρίνεται από το σεβασμό προς τις μειοψηφίες της. Ή αλλοιώς οι...αντιπαθητικές φωνές, οι απόψεις, οι γνώμες χρειάζονται υποστήριξη. Οι συμπαθητικές την έχουν...  Ο φόβος προς το διαφορετικό είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα. Μια υπαρκτή κατάσταση. Αλλάζει; Ναι! Με τη γνωριμία και την προσπάθεια για αποδοχή. Με παρεμβάσεις, και με απόλυτο σεβασμό στον νόμο, από τα πάνω. 

Η συνάντηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού, κ. Αριστέας Πλεύρη, με μέλη του συντονιστικού LGBTQI+ Pride Κρήτης γονιμοποίησε ανησυχίες, ευαισθησίες και αγωνίες και έδωσε καρπούς. Το 1ο Pride της Κρήτης θα λάβει χώρα στις 26 και 27 Ιουνίου στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο. Κρατώντας τις πολύχρωμες σημαίες των διαφορετικών επιλογών σε κάθε επίπεδο. Α, και την υπόσχεση ότι δεν θα χαθούμε τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η αριστερά των παρελάσεων...

γράφει ο Ηλίας Κανέλλης
 
Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς μοίρασε στα σχολεία της χώρας μια εγκύκλιο, στην οποία περιγράφει το κατά τη γνώμη του (ή την κατά τη γνώμη της Αριστεράς που εκπροσωπεί) νόημα της επετείου της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821. Το κείμενο κάνει μνεία στον Διαφωτισμό και παραδέχεται ότι η ελληνική επανάσταση δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό τον λαό που την έκανε. 
 
Αλλά δεν είναι αυτό το νόημά του. Η αταξική ολότητα που δεσπόζει στον λόγο του υπουργού, ο κυρίαρχος λαός, ο οποίος, αν χρειαστεί, θα αποτινάξει κάθε λογής τυραννία, είναι ο κορμός του εθνολαϊκισμού. «Ενας λαός», λέει ο κ. Μπαλτάς, «ίσως χρειαστεί ξανά και ξανά να επιβεβαιώσει τον εαυτό του: κάθε φορά που θα είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του, την αξιοπρέπειά του και την περηφάνια του, τη δημοκρατία του, την πολιτική του ύπαρξη, κάθε φορά που θα χρειαστεί να ξαναπούμε όλοι μαζί: «Εμείς, ο λαός»». 
 
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός υποβαθμίζει συστηματικά δυο ουσιώδεις έννοιες. Την έννοια του πολίτη και την έννοια των θεσμών και του ρόλου τους στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Διαγράφει, επίσης, την εξέλιξη της χώρας μέσα στην υπερεθνική Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να δώσει έμφαση σε μια Ελλάδα-κοινότητα αίματος και θυσιών, σε μια συλλογικότητα πολεμιστών.

Ο λαός του κ. Μπαλτά είναι ό,τι το έθνος του Πάνου Καμμένου. Μια κατασκευή ομοιογενής και περιούσια, με στρατιωτική δομή, έτοιμη να πολεμήσει εναντίον κακών, αντιπάλων, εχθρών. Τώρα το ξέρω καλά: η Αριστερά των παρελάσεων είναι η ίδια με τη Δεξιά των παρελάσεων. Δυνάμει πολεμικές παρατάξεις που συμμάχησαν για να υπερασπίσουν τη φενάκη του Χρήστου Σαρτζετάκη: το ανάδελφον, τον εξαιρετισμό, την απομόνωση. Ο λαός του κ. Μπαλτά είναι ένα σχήμα λόγου, πάνω στο οποίο στηρίζονται ιδεολογίες όχι ανοιχτής κοινωνίας αλλά ολοκληρωτισμού.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Σελιδοδείκτης 23.03.2015


Σελιδοδείκτης 40ος
Νορμπέρο Μπόμπιο ΔΕΞΙΑ και ΑΡΙΣΤΕΡΑ
προλεγόμενα Κωσταντίνος Τσουκαλάς
μτφρ. Ελεονώρα Ανδρεδάκη
εκδ. ΠΟΛΙΣ, Αθήνα 2013
από την στήλη του Θανάση Γιαλκέτση γράφει η Νάντια Ουρμπινάτι

[ ο σημερινός σελιδοδείκτης είναι αφιερωμένος στον σύντροφό μου από τα χρόνια του ΡΗΓΑ, Μανόλη Σπανάκη ]  

Ο σελιδοδείκτης -μια νέα στήλη- κάνει τα πρώτα της βήματα. Κάθε Δευτέρα θα συναντάει βιβλία και θα μεταφέρει μια πρόταση ανάγνωσης. Βιβλία που διαβάσαμε ή και εκείνα που μας περιμένουν υπομονετικά. Έτσι, για να αποφύγουμε τον υποκειμενισμό της δικής μας ανάγνωσης, καταξιωμένες πένες  οδηγούν την παρουσίαση.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Τα δεύτερα, δικά μου! [22.03.2015]





[...]Κούρασαν το κορμί τους στο παιγνίδι των κορμιών. Είναι ο κόσμος μια πόλη, δυό άνθρωποι, ένα πιάτο φαγητό, ένα κρεβάτι, ένα αγκάθι, μια αγκαλιά. Τα μάτια σου. Ένα μπουκάλι αλκοόλ. Ένα χελιδόνι έτοιμο για το ταξίδι της αναχώρησης.  Κράτησα βέβαια, και σημεία αναφοράς. Τα γράμματά σου, τη μελαγχολία του Φάνη, το κόκκινο πουλόβερ... 
 
ΥΓ1. Με υπότιτλο "Βόλτες στην πόλη" 

ΥΓ2. Διαβάζουμε πάντα την Μαργαρίτα
  
Α.ΣΤΕΓΟΣ [22.03.2015]

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Παρακαταθήκη


Ο Νίκος Καρούζος έτρωγε στα μεστά πριν πιεί το πρώτο του ποτήρι.
Άφησε παρακαταθήκη σε όσους γράφουν ποίηση.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά; Ναι, ευχαριστώ! [...και χωρίς εμπόδια]

Μετά από τις σχετικές καταγγελίες στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η Ένωση Αθέων προχώρησε σήμερα σε καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη για την εγκύκλιο 12773/Δ2/23-1-2015 του Υπουργείου Παιδείας.

Η εγκύκλιος αυτή ρυθμίζει το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από το ομολογιακό μάθημα των θρησκευτικών παραβιάζοντας το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και αγνοώντας επιδεικτικά την κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τις σχετικές αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όπως και τις γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

Αλγεινή εντύπωση δημιουργεί επίσης το γεγονός ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές της 25-01-2015 και το κείμενό της είναι σχεδόν πανομοιότυπο με προσχέδιο που ομάδα θεολόγων είχε στείλει στον Υπουργό Παιδείας με ανοιχτή επιστολή της (Αίτηση ανάκλησης της υπ’ αριθ. πρωτ. 133099/Γ2/ 19-9-2013) δημοσιευμένη στο εκπαιδευτικό ενημερωτικό δίκτυο Alfavita), ενώ καταργεί την προηγούμενη εγκύκλιο (133099/Γ2/19-9-2013) η οποία, παρά το πρόβλημα της ασφυκτικής χρονικής προθεσμίας, ρύθμιζε το θέμα αποτελεσματικά και σύννομα.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Βύρων Λεοντάρης Η ΣΙΩΠΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ


ποιητικό ανθολόγιο 2015
 
[ με κοσμήματα αγαπημένων εικαστικών... ]

για τον Μάρτιο: Δημήτρης Τζάνης

Η ΣΙΩΠΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Όχι μόνο τ`αθώα παράπονα,
που αναποδογυρίζουνε με μια κλοτσιά στο στήθος,
όχι μόνο οι φωνές, που τις ξαπλώνουν στις πλατείες,
όχι μόνο οι ανύποπτοι ενθουσιασμοί.

Πιο δυνατή είναι, πιότερο βαραίνει
η σιωπή που ακολουθεί,
η σιωπή των πεισμωμένων δρόμων, των κλειστών παραθυριών,
η σιωπή των παιδιών μπροστά στον πρώτο σκοτωμένο,
η σιωπή μπροστά στην ξαφνική ατιμία,
η σιωπή του δάσους,
η σιωπή του αλόγου δίπλα στο ποτάμι,
η σιωπή ανάμεσα σε δυό στόματα, που δεν μπορούν να φιληθούν,
κι εκείνη η "ενός λεπτού σιγή",
που παρατείνεται και γιγαντώνεται
μες στις καρδιές, μες στους αιώνες,
η σιωπή που αποφασίζει
τι είναι να μείνει, τι είναι να χαθεί.




ΒΥΡΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ ΨΥΧΟΣΤΑΣΙΑ [ποιήματα 1949-1976] Εκδόσεις ύψιλον/βιβλία Αθήνα 2006

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΗΣ "STASIS" 2004 

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΑΤΙΤΛΟ

"Τα τρία Τ της ευτυχίας

ΤΑΛΕΝΤΟ

ΤΟΛΜΗ

ΤΥΧΗ"

Που είναι η ΤΟΜΗ κύριε Ελύτη; 

υγ. Ο ποιητής μας άφησε αποφθεγμάτα. Καιρός είναι να  μιλήσουμε για ποίηση.


Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Νέα ήθη και νέα αισθητική

Νέα ήθη και νέα αισθητική. Και συνεργασίες σε επίπεδο υψηλό. Ο κ.Υπουργός, άρχων των οπλικών συστημάτων και των εθνικών συγγραμάτων με την κυρία Δούρου. Για την παρέλαση της πρωτευούσης... Σε τοπικό επίπεδο θα συνεργαστούν οι κ.κ. Δαμοβολίτης και Κριτσωτάκης, βουλευτές της νέας καταστάσεως, των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως... Νέα εξαιρετικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούν συγκρότημα μουσικό, που να μπορεί να καλύψει ευρεία γκάμα ρεπερτορίου, ικανό να εμπνεύσει ενθουσιασμό δεξιά και αριστερά... 

Σκέφτομαι και γυρνάω λίγο πίσω. Ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συνατήθηκαν στην πλατεία των αγανακτισμένων και συνομιλούσαν και έπειθαν κάτι τύπους αλληλέγγυους, κάτι νοικοκυραίους. Κάποιοι, με την ρητορική της κατάργησης και κάποιοι με τον λόγο της παράδοσης, που σήμερα συνυπάρχουν. Σκέφτομαι και φοβάμαι την τερατογένεση. 

Αναδημοσιεύω ένα παλιότερο κείμενό μου. Θέλω να διατηρώ την ψυχραιμία μου, αλλά μια παιδική αντιπάθεια στις παρελάσεις, μια δυσφορία στη μαζική χαρά και ο επτάχρονος Νικόλας-Κάρολος , που μεγαλώνει μαζί μου, με δυσκολεύουν...

ΥΓ. Η ιδέα να παραμείνει στην πόλης μας  η Εικόνα από το Άγιο Όρος -τρεις μέρες τώρα, ευσεβή πλήθη την προσκύνησαν- στην θέση του όποιου κυβερνητικού εκπροσώπου δεν υλοποιήθηκε. Περιμένουμε την επιλογή του Πρωθυπουργού. Έχομε μιαν προτίμηση μα την κρατάμε για επόμενη εγγραφή...
 

Δελτάριο Ι


Μια νύχτα.
Να ξοδευτούμε σε ένα λαϊκό μαγαζί.
Σαν σε παλιά καρτ-ποστάλ του `50.
Να σμίξω το όνειρο μου στον ενεστώτα χρόνο σου.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Σελιδοδείκτης 16.03.2015


Σελιδοδείκτης 39ος
Knut Hamsun  Η Πείνα
εισαγωγή Paul Auster
μτφρ.-επίμετρο: Δ. Παπαγρηγοράκης
εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2014


γράφει η Νίκη Κώτσιου

Ο σελιδοδείκτης -μια νέα στήλη- κάνει τα πρώτα της βήματα. Κάθε Δευτέρα θα συναντάει βιβλία και θα μεταφέρει μια πρόταση ανάγνωσης. Βιβλία που διαβάσαμε ή και εκείνα που μας περιμένουν υπομονετικά. Έτσι, για να αποφύγουμε τον υποκειμενισμό της δικής μας ανάγνωσης, καταξιωμένες πένες  οδηγούν την παρουσίαση.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Τα δεύτερα, δικά μου! 15.03.2015



[...]Κούρασαν το κορμί τους στο παιγνίδι των κορμιών. Είναι ο κόσμος μια πόλη, δυό άνθρωποι, ένα πιάτο φαγητό, ένα κρεβάτι, ένα αγκάθι, μια αγκαλιά. Τα μάτια σου. Ένα μπουκάλι αλκοόλ. Ένα χελιδόνι έτοιμο για το ταξίδι της αναχώρησης.  Κράτησα βέβαια, και σημεία αναφοράς. Τα γράμματά σου, τη μελαγχολία του Φάνη, το κόκκινο πουλόβερ... 
 
ΥΓ. Διαβάζουμε πάντα την Μαργαρίτα
  
Α.ΣΤΕΓΟΣ [15.03.2015]


Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ρωγμή

"Φοβάμαι"...έλεγες στον σύντροφο Δ. "Φοβάμαι για πολλά"... 

Ο φόβος σε έκλεισε στο καβούκι σου. Μα τα δύσκολα είναι μπροστά, σκέφτηκα. Όπως και ο δρόμος. Επέλεξες να τον προχωρήσουμε χωριστά.  Σεβαστό.  Μα, άφησέ τον καθαρό... Τα έχουμε ξαναπεί: "...στους χωρισμούς και στις μετακομίσεις πάντα οι χώροι μένουν  καθαροί: Εκείνοι που αφήνεις και εκείνοι που πηγαίνεις...".  
Μη το ξεχνάς.
 
Ο φόβος σου έγινε οργή. 
Οι... Άλλοι είναι πάλι -είναι ξανά και ξανά- οι εχθροί. 
Γυρνάς στο παρελθόν σου. 
Καλό λογαριασμό να κρατάς. 
Να γράφεις με μολύβι τα νέα σου λάθη.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ανέστης Ευαγγέλου Κέντημα

ποιητικό ανθολόγιο 2015
 
[ με κοσμήματα αγαπημένων εικαστικών... ]

για τον Μάρτιο: Δημήτρης Τζάνης

Κέντημα

Καθώς χαράζουνε το δέντρο της μαστίχας
με ξυραφάκι ή με μαχαίρι κοφτερό
και κέντημα το λεν
κι εκείνο βγάζει δάκρυ που ευωδάει
και το μαζεύουν κόμπο κόμπο-
όμοια
με ξυραφάκι και μαχαίρι κοφτερό
χαράχτηκε απ` τα χρόνια η ζωή μου
κι απ` του κορμιού τις ρωγμές ανάβλυσαν
σταλιά σταλιά οι λιγοστοί μου στίχοι.





Ανέστης Ευαγγέλου  Τα ποιήματα [1956-1993], εκδόσεις Καπάνι, Θεσσαλονίκη 2007

Ο Ανέστης Ευαγγέλου (1937-1994) γεννήθηκε και έζησε στη Θεσσαλονίκη. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1960 με την ποιητική συλλογή Περιγραφή εξώσεως. Από τότε δημοσίευσε άλλα επτά ποιητικά βιβλία (Μέθοδος αναπνοής, 1966, Αφαίμαξη '66-'70, 1971, Ποιήματα 1956-1970, 1974, Διάλειμμα, 1976, Χάι κάι, 1978, Απογύμνωση, 1979, Η Επίσκεψη και άλλα ποιήματα, 1987, Το χιόνι και η ερήμωση). Το 1988 συγκέντρωσε σε έναν τόμο όλη την ως τότε ποιητική δημιουργία του, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παρατηρητής με τον τίτλο Τα Ποιήματα, 1956-1986. Έγραψε επιπλέον και δημοσίευσε τα πεζογραφήματα Το Ξενοδοχείο και το σπίτι 1966 (επανέκδοση, διευρυμένη με τον τίτλο, Το ξενοδοχείο και το σπίτι και άλλα πεζά, Νεφέλη, 1985), το βιβλίο Ανάγνωση και γραφή (Παρατηρητής, 1981), στο οποίο συγκέντρωσε κείμενα λογοτεχνικής κριτικής, και το δοκίμιο Εννέα εκδοχές για την ποίηση και την ποιητική (Παρατηρητής, 1990).
Τη χρονιά του θανάτου του, το 1994, κυκλοφόρησε η τελευταία του ποιητική συλλογή, Το χιόνι και η ερήμωση, από τις εκδόσεις Χειρόγραφα, καθώς και η ποιητική ανθολογία Η δεύτερη μεταπολεμική ποιητική γενιά 1950-1970, από τις εκδόσεις Παρατηρητής. Το 1995, κυκλοφόρησε πάλι η πρώτη του ποιητική συλλογή, Περιγραφή εξώσεως, από τις εκδόσεις Χειρόγραφα. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, πολωνικά, ρουμάνικα, ολλανδικά και σλοβενικά).


Δημήτρης Τζάνης  Άτιτλο έργο, λάδι σε χαρτί, 21Χ30 cm  [από την έκθεση "αγέλαστο σώμα", 2014]

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η αντίδραση ενός παιδιού




Ο Ολυμπιακός μπήκε στη ζωή μου πολλά-πολλά χρόνια πίσω, όταν η TV πρόβαλλε τον τελικό του Κυπέλλου,  σε  περιγραφή του Μανώλη Μαυρομάτη.

Καλοκαίρι του 1976. Μια ζεστή βραδιά, στο πατρικό σπίτι, η βεράντα ολάνθιστη και στο σαλόνι, σε θέση κεντρική η τηλεόραση, όλη η οικογένεια μαζί. Ασπρόμαυρη ΤV,  έγχρωμα όνειρα ενός 9χρονου πιτσιρικά. [σήμερα, 38 χρόνια αργότερα, στο ίδιο δωμάτιο,  γράφω αυτό το σημείωμα. Παρατηρώ ταυτόχρονα και αδιάλειπτα όσες αλλαγές έχουν συμβεί.]

Ο πατέρας μου ίσως να μην είχε πάει στο γήπεδο ποτέ. Σίγουρα, μαζί δεν πήγαμε ! Σκέφτομαι τώρα, ότι μέχρι εκείνη τη βραδιά του Ιουνίου, μάλλον λίγο ποδόσφαιρο είχα δει,  μάλλον λίγο είχα επίσης παίξει… Κι όμως έμεινα μπροστά στην τηλεόραση παραπάνω από δύο ολόκληρες ώρες…

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Σελιδοδείκτης 09.03.2015

Σελιδοδείκτης 38ος
Μάριος Χάκκας 
ΑΠΑΝΤΑ
εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ Αθήνα 1978 
[5η έκδοση 2008]

γράφει ο Γιώργος Βαϊλάκης

Ο σελιδοδείκτης -μια νέα στήλη- κάνει τα πρώτα της βήματα. Κάθε Δευτέρα θα συναντάει βιβλία και θα μεταφέρει μια πρόταση ανάγνωσης. Βιβλία που διαβάσαμε ή και εκείνα που μας περιμένουν υπομονετικά. Έτσι, για να αποφύγουμε τον υποκειμενισμό της δικής μας ανάγνωσης, καταξιωμένες πένες  οδηγούν την παρουσίαση.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Τα δεύτερα, δικά μου! [08.03.2015]

[...]Κούρασαν το κορμί τους στο παιγνίδι των κορμιών. Είναι ο κόσμος μια πόλη, δυό άνθρωποι, ένα πιάτο φαγητό, ένα κρεβάτι, ένα αγκάθι, μια αγκαλιά. Τα μάτια σου. Ένα μπουκάλι αλκοόλ. Ένα χελιδόνι έτοιμο για το ταξίδι της αναχώρησης.  Κράτησα βέβαια, και σημεία αναφοράς. Τα γράμματά σου, τη μελαγχολία του Φάνη, το κόκκινο πουλόβερ... 
 
ΥΓ. Διαβάζουμε πάντα την Μαργαρίτα
  
Α.ΣΤΕΓΟΣ [08.03.2015]


Στις Γυναίκες

Αφιερωμένο στις γυναίκες... 
Νοιώθουμε ότι ο πιο λαμπρός τόπος είναι η παρουσία τους!
Α.ΣΤΕΓΟΣ

[...]από το κιτρινισμένο αρχείο μου. 

της ΧΡ. Π. από την εφημερίδα Η ΑΥΓΗ 8 Μαρτίου 1991

Όταν οι γυναίκες του ΚΚΕ Εσωτ. και των αυτόνομων ομάδων άνοιγαν το "γυναικείο ζήτημα", η ριζοσπαστική πρωτοβουλία τους ήρθε σε σφοδρή σύγκρουση με τις αναπαυμένες συνειδήσεις, τα πάσης φύσεως κατεστημένα και τις αταλάντευτες ισορροπίες. Όταν οι γυναίκες διαδήλωναν το `89 έξω από τα καλιστεία κι όταν γιόρταζαν τη "μέρα της γυναίκας" στο Ζάπειο, ήταν πολλοί, μα πάρα πολλοί, εκείνοι που ενοχλήθηκαν από τις ακρότητες των φεμινιστριών. Σήμερα οι "ακρότητες" εκείνες ενσωματώθηκαν στο πολιτικό εορτολόγιο και μέσα από την ανάδειξη της νομιμοποίησης της "μιας μέρας" - της μέρας της γυναίκας - αποκρύπτεται η σιωπή των υπόλοιπων ημερών. Όταν οι γυναίκες γιόρταζαν την 8 του Μάρτη -μια μέρα συνδεδεμένη με τους αγώνες των κλωστοϋφαντουργινών της Ν.Υόρκης- επεδίωκαν να προκαλέσουν τη συλλογική αφύπνιση των γυναικών. Σήμερα, η 8η του Μάρτη μοιάζει να εξυπηρετεί την παραμόρφωση της γυναικείας ταυτότητας μέσα από επετειακές, τετριμμένες και αποπροσανατολιστικές ομιλίες. Σήμερα, η "μέρα της γυναίκας" μοιάζει να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, και η ιστορία προχωρά και τίποτα από τα περασμένα δεν χάνεται. Ας σιγήσουμε λοιπόν. Για να τιμήσουμε αυτά που δεν λέγονται.


η φωτογραφία επίσης από το προσωπικό μου αρχείο

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Οι εντιμότατοι φίλοι μου... Μαρίνα Σπανάκη



Στην νέα αυτή στήλη το λόγο θα έχουν… «οι εντιμότατοι φίλοι μου...». Πολίτες αυτής της πόλης, σύντροφοι της καθημερινής μου ζωής, άνθρωποι σημαντικοί… Δίνουμε τις ερωτήσεις και εκείνοι-ες  θα καταθέτουν τις απαντήσεις. Φτιάχνουμε μαζί ένα φωτογραφικό άλμπουμ με περισσότερες λέξεις.

Κρατάμε για εμάς την πολυτέλεια ενός υστερόγραφου...[Α.ΣΤΕΓΟΣ]

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Οι εύθραυστες αλήθειες*



γράφει ο Φοίβος Γκικόπουλος

Κάθε άνθρωπος, βαθιά μέσα του, διψάει για την αλήθεια, την ψάχνει, την απαιτεί, αισθάνεται κοροϊδία αν κάποιος του την κρύβει. Ομως πολύ συχνά, ειδικά όταν πιστεύει πως επιτέλους την κατέκτησε, πέφτει θύμα μιας καταστροφικής παρανόησης. Οσο περισσότερο κοιτάμε γύρω μας τόσο περισσότερο βλέπουμε άτομα υποχρεωμένα ν’ αλλάζουν την αλήθεια με τη βεβαιότητα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα: θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά κάποιο τρόπο η βεβαιότητα αποτελεί ένα παραπλανητικό υποκατάστατο της αλήθειας.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Χρίστος Ρουμελιωτάκης Μόνο οι γυναίκες


ποιητικό ανθολόγιο 2015
 
[ με κοσμήματα αγαπημένων εικαστικών... ]

για τον Μάρτιο: Δημήτρης Τζάνης



Μόνο οι γυναίκες

Από του Βάρναλη τις μέρες
ως τα μερόνυχτα του Γκόρπα
πολλά αλλάξανε
της γης οι κολασμένοι δεν βρυχώνται,
η καβαλίνα κι η ροδακινιά εξοστρακίσθηκαν
και το κρασί δεν είναι άρωμα και πτήσις και αφρός
μόνο οι γυναίκες,
α, οι γυναίκες, δύστυχε Θωμά,
όσο περνούν τα χρόνια γίνονται πιο όμορφες
και πιο φασίστρες
και πράμα φυσικό
μας βασανίζουν περισσότερο.

Χρίστος Ρουμελιωτάκης Ξενός ειμί και άλλα ποιήματα εκδόσεις Τυπωθήτω, 2002

Ο Χρίστος Ρουμελιωτάκης γεννήθηκε στην Αργυρούπολη Ρεθύμνης το 1938. Σπούδασε νομική και πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Συμμετείχε στα πολιτικά δρώμενα της εποχής και συμμερίστηκε τη μοίρα και τις περιπέτειες της Αριστεράς. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το ποίημα "Πίσω από τα βλέφαρα" στο περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχνης", το 1957.Εκδότης του πολιτικού περιοδικού Σχεδία. Ολιγογράφος εξ επιλογής, και ίσως γι' αυτό καίριος και ουσιαστικός στο λόγο του, έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και μια συλλογή δοκιμίων.

Κρατικό βραβείο 2009 [βραβείο δοκιμίου- κριτικής] για το έργο του Ασκήσεις αυτογνωσίας

Δημήτρης Τζάνης: Ερωτική διαμαρτυρία, λάδι 85x68εκ. 

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Στον Παρατατικό




 Διήγημα της Κατερίνας Επιτροπάκη

«Πώς σου φαίνεται λοιπόν το πατρικό μου;» Ο Αργύρης στεκόταν στην πόρτα της παιδικής του κρεβατοκάμαρας και με ρώτησε με φωνή ψιθυριστή, σχεδόν συνωμοτικά.

Είχαμε φτάσει πριν από λίγη ώρα, μετά από ένα, ιδιαίτερα κουραστικό είναι αλήθεια, ταξίδι με το ΚΤΕΛ. Προσπαθούσα να τακτοποιήσω τα λιγοστά πράγματα της βαλίτσας μου μέσα στη ντουλάπα. Διέθετε αρκετό χώρο, για την ακρίβεια, ήταν σχεδόν άδεια. Τα περισσότερα ρούχα του ο Αργύρης τα έχει, όπως είναι φυσικό, στο σπίτι της Αθήνας. Τέσσερα χρόνια τώρα λείπει, από τότε δηλαδή που πέρασε στο Πανεπιστήμιο και εγκατέλειψε αυτό το χωριό που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από  την Κατερίνη, τους γονείς του, τις αδελφές του. Το πατρικό του σπίτι έγινε, από τα πράγματα, η “δεύτερη κατοικία”, εκείνη δηλαδή που καταφεύγει τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και ένα μικρό, όσο γίνεται μικρότερο, μέρος του καλοκαιριού. Φέτος αποφασίσαμε πως μετά από δυο χρόνια σχέσης είναι λογικό να περάσουμε το Πάσχα μαζί. Ο Αργύρης επέμενε να έρθουμε μαζί στο χωριό, να γνωρίσω  τους γονείς και την υπόλοιπη οικογένειά του. Ένοιωθε πάντα κάπως μειονεκτικά που μέχρι τώρα μόνο εκείνος γνώριζε τους δικούς μου. Η δική μου οικογένεια μένει στην Αθήνα. Συμπαθούν τον Αργύρη και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι η κόρη τους συγκατοικεί με το φίλο της.