Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Χλόη Κουτσουμπέλη Προσπάθεια διάσωσης

 
ποιητικό ανθολόγιο 2014 
[ με κοσμήματα αγαπημένων εικαστικών... ]
 
για τον Ιανουάριο: Γιώργος Ζογγολόπουλος
 
 
Προσπάθεια διάσωσης
 
Η μέρα που τρεκλίζει
σέρνοντας τον ξηλωμένο της ποδόγυρο
οι άνθρωποι που σε χαιρετούν,
οι άνθρωποι που χαιρετάς,
η αγωνία να χαιρετάς
αυτούς που σε χαιρετούν,
οι λέξεις που λέγονται
και οι λέξεις που δε λέγονται,
η αγωνία των λέξεων
που δε λέγονται,
όλη η ζωή μας,
η μη ζωή μας,
με κάνουν ντυμένη λέξεις,
να γίνομαι ποίημα,
τελευταία προσπάθεια διάσωσης
για κάτι που ίσως
και να' χει πάψει να υπάρχει.
 
 
 
 
 
Χλόη ΚουτσουμπέληΣ χ έ σ ε ι ς  σ ι ω π ή ς  εκδόσεις Εγνατία, Θεσσαλονίκη 1984

Γιώργος Ζογγολόπουλος  Σ υ λ λ έ κ τ η ς  Ι 
1987,  1,36χ1,36μ.  υλικό: ακρυλικά σε μουσαμά
 
 
Η Χλόη Κουτσουμπέλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Δούλεψε για αρκετά χρόνια σε τράπεζα αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ένα εργαστήρι αφήγησης και δημιουργικού λόγου για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Έργα της:
 
Ποιητικές συλλογές
Σχέσεις Σιωπής (1984, εκδόσεις Εγνατία)
Η νύχτα είναι μια φάλαινα (1990 εκδόσεις βιβλιοπωλείου Λοξίας)
Η αποχώρηση της Λαίδης Κάπα (2004, εκδόσεις Νέα Πορεία)
Η Λίμνη, ο Κήπος και η Απώλεια (2006, εκδόσεις Νέα Πορεία)
Η αλεπού και ο κόκκινος χορός (2009, εκδόσεις Γαβριηλίδης)
Στον αρχαίο κόσμο βραδιάζει πια νωρίς (Γαβριηλίδης, 2012)


Θέατρο
Ορφέας στο μπαρ (2005, εκδόσεις Πάροδος)
 
Μυθιστόρημα
Ψιθυριστά (2002, εκδόσεις Παρατηρητής)

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τα δεύτερα, δικά μου [30.01.2014]

Στο "Take Five" γράφει πια η..."μαργαρίτα"! Είναι το ίδιο ευθύβολα σχόλια,  πιο ροκ,  ταιριαστός τίτλος, στο ύφος του καλού φίλου Λεωνίδα Καστανά.

Εμείς, κρατάμε τον ίδιο τίτλο, μια κίνηση εγκάρδια, όταν από τύχη ή από επιλογή συναντήσεις κάποιον και το κέρασμα οδηγεί σε μια συνύπαρξη γοητευτική. 

Το "τετράδιο εξόδου" επιστρέφει στην γενέθλια πόλη και γράφει πια σε ρυθμούς τζαζ από το "Καφέ-Βιβλίο", ένα χώρο έκπληξη... Κάθε Πέμπτη, "Τα δεύτερα, δικά μου!".  Όσα συζητούν φίλοι σε μια παρέα...
  Α.ΣΤΕΓΟΣ [ 30. 01.2014 ]

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Τοπικισμός: μια μυωπική αντίληψη διαχείρησης

  
γράφει ο Γιάννης Σταρίδας

Θέλω να θυμίσω πως ο ΟΑΝΑΚ στο παρελθόν είχε αναλάβει από την Περιφέρεια πρόγραμμα εγκατάστασης των Ρομά σε έκταση που είχε εξασφαλισθεί με την συνδρομή της ΕΤΒΑ και του Δήμου Ν. Αλικαρνασσού. Δεν είχε τεθεί τότε θέμα για την ιδιοκτησία της έκτασης αυτής και ο Οργανισμός ολοκλήρωσε απρόσκοπτα ρυμοτομική μελέτη και σοβαρά έργα υποδομής, αξίας τουλάχιστον 150 εκατ. δρχ. (κράσπεδα οικοδομικών τετραγώνων, ασφαλτοστρωμένος δρόμος πρόσβασης στον οικισμό, τσιμεντοστρώσεις, βιολογικός σταθμός με φυσικό σύστημα για την επεξεργασία των λυμάτων κ.α.). Χρειάστηκε βέβαια να παρακαμφθούν προσκόμματα που έβαλαν βιομήχανοι της ΒΙΠΕ και ιδιοκτήτες μερικών (τότε) αυθαιρέτων που βρίσκονταν τριγύρω.

Στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης είχαν συμπεριληφθεί μόνο οι μόνιμοι Ρομά που είχαν καταγραφεί, όχι εύκολα, σε συνεργασία με τους ίδιους, εξ αιτίας της εποχιακής τους μετακίνησης από άλλες περιοχές της χώρας.

Η πόλη μας δεν έχει την πολυτέλεια να γκρεμίζει τα κομμάτια της ιστορίας της...


Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου δικάζονται στις 30 Ιανουαρίου υπηρεσιακά στελέχη του δήμου Ηρακλείου με την κατηγορία ότι δεν έδωσαν την εντολή να κατεδαφιστεί το Ηρώο του Ηρακλείου, το οποίο διεκδικεί ιδιώτης! 

Οι υπάλληλοι διώκονται δικαστικά, και αν καταδικαστούν θα διωχθούν και υπηρεσιακά, επειδή υπερασπίζονται ένα μνημείο

Φορείς αλλά και μεμονωμένοι πολίτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, αλλά και την απόφασή τους να παραστούν στο δικαστήριο. 

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ηλίας Ηλιού. Η συνέπεια ενός μετριοπαθούς αριστερού δημοκράτη



γράφει ο Γιώργος Ν. Αλεξάτος



Είκοσι εννιά χρόνια μετά τον θάνατό του, στις 25 Ιανουαρίου 1985, μπορούμε να μιλήσουμε με κατασταλαγμένη άποψη για έναν άνθρωπο που επί δεκαετίες είχε μια σταθερή παρουσία από θέσεις ηγετικές στην Αριστερά. Για έναν αριστερό αγωνιστή και πολιτικό που πλήρωσε το τίμημα της πολιτικής του δράσης, έχοντας εξοριστεί σε δύσκολους καιρούς για την Αριστερά και τον λαό μας, στα 1947-51 και στα 1967-71. Που έχοντας ως αφετηρία της συμμετοχής του στην πολιτική την ένταξή του στη νεολαία της Δημοκρατικής Ένωσης, του κόμματος του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, παρέμεινε πάντα ένας συνεπής αριστερός δημοκράτης, παρά τη μετατόπισή του προς την κομμουνιστική Αριστερά.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Κλείτος Κύρου Αυτογνωσία

 
ποιητικό ανθολόγιο 2014 
[ με κοσμήματα αγαπημένων εικαστικών... ]
 
για τον Ιανουάριο: Γιώργος Ζογγολόπουλος
 
 
 ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ αύριο θα περπατήσεις
Στις φιλύρες το φεγγάρι θα μπερδεύεται
Στα κλώνια κι ο λαγός θα τρέχει τρομαγμένος
Στη φωλιά του ο κόσμος πουθενά δεν είναι
Αγγελικός όπως επιμένουνε οι διαφημίσεις
Η κρύπτη μόνο θα διασώζει τα όνειρά σου
Απ` το βωμό που αχόρταγος θα κατατρώγει
Χειρόγραφα υποσχέσεις εύσημα φιλίας
Βόσρτυχους κι ενθύμια κάποιας άλλης εποχής

Έστω και τόσο αργά θ` ακούσεις αύριο τη φωνή σου




Το ποίημα ανήκει στην συλλογή ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ, 1987 (εκδόσεις Νεφέλη). Εδώ από την συγκεντρωτική έκδοση ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ  εν όλω  ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ 1943 - 1997 εκδόσεις ΑΓΡΑ

Ο Κλείτος Κύρου γεννήθηκε στις 13.08.1921 στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε στο τραπεζικό τομέα από το 1951 ως το 1983. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από το 1974 ως το 1976. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Ασχολήθηκε με την κριτική κινηματογράφου. 

Το 1988 του απονεμήθηκε το Β΄Κρατικό βραβείο ποίησης, που δεν το δέχθηκε. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση ξένης ποίησης [ιδιαίτερα των Έλιοτ, Πάουντ, Ώντεν, Κητς, Απολλιναίρ, Λόρκα, Νερούντα ] και θεάτρου [Φορντ, Μάρλοου, Λόρκα, Σέλλεϋ].

Πέθανε στις 10.04.2006, σε ηλικία 85 ετών. Την Κυριακή 16.04.2006, η στάχτη του σκορπίστηκε στις πλαγιές του Ολύμπου.

Γιώργος Ζογγολόπουλος  Σημαίες, 1985 ανοξείδωτο ατσάλι,αλουμίνιο 72χ77εκ. 

  

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Τα δεύτερα, δικά μου [23.01.2014]

Στο "Take Five" γράφει πια η..."μαργαρίτα"! Είναι το ίδιο ευθύβολα σχόλια,  πιο ροκ,  ταιριαστός τίτλος, στο ύφος του καλού φίλου Λεωνίδα Καστανά.

Εμείς, κρατάμε τον ίδιο τίτλο, μια κίνηση εγκάρδια, όταν από τύχη ή από επιλογή συναντήσεις κάποιον και το κέρασμα οδηγεί σε μια συνύπαρξη γοητευτική. 

Το "τετράδιο εξόδου" επιστρέφει στην γενέθλια πόλη και γράφει πια σε ρυθμούς τζαζ από το "Καφέ-Βιβλίο", ένα χώρο έκπληξη... Κάθε Πέμπτη, "Τα δεύτερα, δικά μου!".  Όσα συζητούν φίλοι σε μια παρέα...
  Α.ΣΤΕΓΟΣ [ 23. 01.2014 ]

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Οι άξονες ανάπτυξης της Κρήτης και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

   
γράφει ο Κωστής Μοχιανάκης
 
 
Σε εποχή έντονου ανταγωνισμού καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης, αποτελούν τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας ενός τόπου. Σε μια μάλιστα περίοδο που οι πόροι είναι περιορισμένοι οι τόποι είναι υποχρεωμένοι να ανακαλύπτουν νέες πηγές εισροής εισοδημάτων αξιοποιώντας όλα τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά τους.  Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις :

Πρώτη, η διάθεση για συνεργασία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που με τις αποφάσεις τους επηρεάζουν τη ζωή ενός τόπου. Η τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, ο Οργανισμός λιμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Υπουργείο Πολιτισμού κ.ά. είναι αναγκαίο να συνεργάζονται και να συναποφασίζουν. 

Δεύτερη, η ύπαρξη επιλογής στρατηγικού στόχου, δηλαδή, σε ποιο τομέα θέλει να αναπτυχθεί ένας τόπος και  τι αποτελέσματα, κυρίως οικονομικά, επιθυμεί να εισπράξει. Όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα των επί μέρους φορέων πρέπει να υπηρετούν την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου.

Τρίτη, η επιλογή των στρατηγικών στόχων στηρίζεται στα μοναδικά ανταγωνιστικά του χαρακτηριστικά του που ενισχύονται από τις παρεμβάσεις των τοπικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. Τα πραγματικά στοιχεία που προσδιορίζουν την ταυτότητα ενός τόπου δημιουργούν στους κατοίκους, στους επισκέπτες αλλά και σε αυτούς που διαβάζουν ή ακούν για τον τόπο τις εντυπώσεις, τις αντιλήψεις,  δηλαδή  την εικόνα του.
 
Τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητας σε συνάρτηση με την εικόνα και την τοποθέτηση (positioning) στην ανταγωνιστική αγορά δημιουργούν το  Brand name του τόπου.

Τέταρτη, η υποστήριξη της συνειδητής επιλογής των στρατηγικών στόχων απαιτεί ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης (Branding) .Οι τακτικοί σχεδιασμοί, οι αξιολογήσεις και οι αναγκαίοι επανασχεδιασμοί ,εξυπηρετούνται από το σύστημα Branding του τόπου.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η κλεψύδρα



Χανόταν σε  ατέλειωτες μικρές στιγμές

Μακρινά όνειρα και μονοπάτια σε χρόνους αλλοτινούς ανοιγόταν και έκλειναν μπροστά του

Ήξερε ότι κουβαλούσε ακέραια τη συλλογική μνήμη παλιών συντρόφων και φίλων

Ακούμπησε με αισιοδοξία στο μέλλον που είχε να διανύσει

Θυμήθηκε ένα σύνθημα κοντά στην ηλικία του...   
"όταν σας εξετάζουν, απαντήστε με ερωτήσεις"  


Αφέθηκε στην προσμονή της!

 

πίνακας: Δημήτρης Ξόνογλου, «Κλεψύδρα 1», 2009, μικτή τεχνική, 240x155 εκ.


Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ελληνική Προεδρία: Με σαφή προσανατολισμό προς τον κοινοτισμό και την Ευρωπαϊκή ιδέα


γράφει ο Γιώργος Ζερβάκης


Η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ στο ΕΚ με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, με τις πραγματιστικές, θετικές υπέρ της Ευρώπης τοποθετήσεις των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων, αποτυπώνει την αναγκαιότητα τα κράτη-μέλη, τα θεσμικά όργανα να εργασθούν συλλογικά για ενίσχυση της κοινοτικής μεθόδου ολοκλήρωσης. Ειδικά την στιγμή που τα φαντάσματα της ευρωφοβικής δημαγωγίας, όπως ο Βρετανός ακροδεξιός Φάρατζ αλλά και άλλες δυνάμεις του σκεπτικισμού, κάνουν την εμφάνιση τους.
 
Ήταν ιδιαίτερα θετικό, αυτή την περίοδο που ο ευρωπαϊσμός δέχεται τις επιθέσεις των παραδοσιακών ιδεολογικών του αντιπλαλων, ότι αυτή η παρουσίαση περιείχε σαφή προσανατολισμό προς τον κοινοτισμό, με συνεχείς αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ιδέα και καθόλου έναν αποσπασματικό εθνοκεντρισμό.

Με δεδομένες τις προτεραιότητες της προεδρίας, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στην Ολομέλεια περιστράφηκε γύρω από την κρίση και τις συνέπειές της. Για τους περισσότερους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και της σοσιαλιστικής ομάδας, ο ελληνικός απολογισμός είναι θετικός. Συνοδεύεται όμως από τη διακριτική προειδοποίηση ότι οι «μεταρρυθμίσεις» έχουν ακόμη πολύ δρόμο.

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Μπορεί ένας ποιητής να διοικήσει μια περιφέρεια;


Συνεδριάζει αύριο Κυριακή 19 τρέχοντος, το περιφερειακό γραφείο Κρήτης της ΔΗΜΑΡ με αντικείμενο θέματα αυτοδιοίκησης. Η σύσκεψη είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος. 

Θα καταθέσω εδώ έναν μικρό απολογισμό και κάποιες σκέψεις, τη στιγμή που η παρουσία μου είναι αδύνατη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Έχω τελικά μια-δυό βεβαιότητες...  

Η πρώτη: Η Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι πολύχρωμοι ανέστιοι φίλοι, οι "άστεγοι" της κεντροαριστεράς θα συναντηθούμε, στη μάχη των περιφερειακών εκλογών, στο ψηφοδέλτιο της ανεξάρτητης κίνησης "Μια Κρήτη Περιβάλλον- Άνθρωπος". Η πρόσκληση είναι ανοικτή και για τους φιλελεύθερους πολίτες του νησιού.

Η δεύτερη: Αυτόν τον κόσμο, αυτήν την κίνηση προς το μέλλον, στην Κρήτη -και όχι μόνο- την εκφράζει με πολιτικό και μεστό τρόπο, ο σύντροφός μας  Αντώνης Ανηψητάκης.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Γιώργος Μήλιας [Η αγάπη]

 
ποιητικό ανθολόγιο 2014 
[ με κοσμήματα αγαπημένων εικαστικών... ]
 
για τον Ιανουάριο: Γιώργος Ζογγολόπουλος
 
 
 
[Η αγάπη]

Η αγάπη.
Τι είναι η αγάπη.
Φάντασμα είναι
η αγάπη
είναι φάντασμα.
Λιγότερη
απ` τον καημό
στ` ασημένια
σύννεφα πετάει.





Ο Γιώργος Μήλιας γεννήθηκε στη Ραψάνη της Λάρισας το 1947. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες. Ζει και γράφει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος. 
Το ποίημα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ" , τεύχος 88 [Μάιος- Ιούνιος 1995]


Γιώργος Ζογγολόπουλος ΟΜΠΡΕΛΕΣ - 1997
Υλικό Κατασκευής: Ανοξείδωτος χάλυβας Διαστάσεις: (ΥxMxΠ) 1300x1000 εκ. Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη, Νέα Παραλία
Ημερομηνία τοποθέτησης: 1997.  Αποτελείται από 40 σταθερές  ομπρέλες


Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Τα δεύτερα, δικά μου [16.01.2014]

Στο "Take Five" γράφει πια η..."μαργαρίτα"! Είναι το ίδιο ευθύβολα σχόλια,  πιο ροκ,  ταιριαστός τίτλος, στο ύφος του καλού φίλου Λεωνίδα Καστανά.

Εμείς, κρατάμε τον ίδιο τίτλο, μια κίνηση εγκάρδια, όταν από τύχη ή από επιλογή συναντήσεις κάποιον και το κέρασμα οδηγεί σε μια συνύπαρξη γοητευτική. 

Το "τετράδιο εξόδου" επιστρέφει στην γενέθλια πόλη και γράφει πια σε ρυθμούς τζαζ από το "Καφέ-Βιβλίο", ένα χώρο έκπληξη... Κάθε Πέμπτη, "Τα δεύτερα, δικά μου!".  Όσα συζητούν φίλοι σε μια παρέα...
  Α.ΣΤΕΓΟΣ [ 16. 01.2014 ]

Μαθαίνοντας τον διάλογο

 

Μαθαίνοντας τον διάλογο

Η κουλτούρα των συναινέσεων απέναντι στον λαϊκισμό και το πολιτικό μίσος

 
γράφουν η Αντιγόνη Λυμπεράκη και ο Παναγιώτης Βλάχος
 
 
Υπάρχει πραγματική εναλλακτική στη λιτότητα;

Πως θα καταφέρουμε να σταματήσουμε να φορτώνουμε τα βάρη στα παιδιά μας;

Αρκεί να αυξήσουμε τις εξαγωγές για να μετασχηματιστεί η ελληνική οικονομία; Με ποιές δημόσιες υπηρεσίες θα χτίσουμε τη νέα δημόσια διοίκηση;

Ποιο φορολογικό σύστημα εξασφαλίζει ότι το κράτος θα συλλέγει έσοδα με δίκαιο τρόπο, και χωρίς να σκοτώνει την επιχειρηματικότητα;

Γιατί η κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως περίσσευμα και φιλοδώρημα; Τι μας επιφυλάσσει η Τραπεζική Ένωση;

Τι κοινωνία, τι οικονομία, τι κράτος θέλουμε;

Αυτά τα ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις. Για να γίνουν οι απαντήσεις κοινωνικές επιλογές, χρειάζεται διάλογος ΚΑΙ συνεργασία. Δηλαδή, χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η πρωτοβουλία των "58" χειραφετείται!


γράφει ο Αχιλλέας Γραβάνης


Οι διαδικασίες της Πρωτοβουλίας των "58" για την ανανέωση και την ανασύσταση του μεσαίου χώρου που είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, προχωρούν πλέον στην δημιουργία και την πανελλαδική διάχυση της Νέας Δημοκρατικής-Προοδευτικής Παράταξης (το όνομα είναι προσωρινό, αναζητείται μονολεκτικό νέο όνομα). H Νέα Παράταξη θα έχει παρουσία στις ευρωεκλογές με ευρωψηφοδέλτιο κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, που θα προτείνουν οι "58": οι υποψήφιοι θα σηματοδοτήσουν την ειλημμένη απόφαση των "58" για ουσιαστική ανανέωση: νέοι, επιτυχημένοι στον χώρο τους, γνώστες, άφθαρτοι υποψήφιοι. Οι "58" προετοιμάζουν επίσης προγραμματικές πολιτικές θέσεις σε 4 καθοριστικούς τομείς για την εθνική ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση: 

- Ευρώπη : ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη
- Κράτος και Πολιτικό Σύστημα
- Οικονομία-Νέα Παραγωγική βάση-Ανεργία 
- Κοινωνικό Κράτος με δικαιοσύνη
Οι πολιτικές θέσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης και τελικής επεξεργασίας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νέας Παράταξης τέλος Φεβρουαρίου. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα αποφασίσει επίσης για το τελικό όνομα της Παράταξης και το Ευρωψηφοδέλτιο.

Κάτι νέο γεννιέται και "ενοχλεί" δεξιά και από αριστερά το υπάρχον πολιτικό σύστημα που έχει συνηθίσει σε άλλες διαδικασίες: η κριτική απλοϊκή, αφοριστική, επιφανειακή, με αναμενόμενο σκεπτικό: ΠΑΣΟΚ+, νεοφιλελεύθερο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, δεξιοί καθεστωτικοί, πολιτικά αδαείς διανοούμενοι αποκομμένοι από την κοινωνία, κλπ.
Οι κρίνοντες ας περιμένουν να δουν τα δείγματα γραφής των "58": το Ευρωψηφοδέλτιο, τις πολιτικές θέσεις, τους συνέδρους της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης., τις τοπικές επιτροπές. Οι "58" έχουν ένα και μοναδικό επιχείρημα να επικαλούνται την υπομονή των δικαιολογημένα δύσπιστων πολιτών: την επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή τους. 
Ας τους παρασχεθεί ο χρόνος να προσπαθήσουν. Έτσι κι αλλιώς κοντός ψαλμός αλληλούια ...

Τα όνειρα μου λαϊκά παραμύθια. Τα θυμάται κανείς;

Σε τι βοηθά λοιπόν η ποίηση
-Αυτό, έστω, που εγώ ποίηση ονομάζω-
[Ας ζήσουμε λοιπόν και μ`’αυτά ή μόνο μ`’αυτά]
Μ. Αναγνωστάκης 1962
Το 17ο τεύχος του περιοδικού "δεκαπενθήμερος ΠΟΛΙΤΗΣ", [Ιανουάριος 1996] κρατάει  σημαντική θέση στη βιβλιοθήκη μου. Είχαμε ήδη γνωριστεί με τον ποιητή Μάρκο Μέσκο, στο βιβλιοπωλείο ΘΥΜΕΛΗ, να μας προσφέρει πάντοτε μια εγκαρδιότητα και βαριά ΚΑΡΕΛΙΑ που κάπνιζε. Στο περιοδικό είχε συνεισφέρει στο αφιέρωμα για τον άγνωστο – τότε σε εμάς – Τέο [Ματθαίο] Σαλαπασίδη.  Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα…,  ο κόσμος της δεκαετίας του ’`50, το πατάρι του Λουμίδη, το ελληνικό unterground, οι ποιητές και τα ποιήματα τους. Η Θεσσαλονίκη κυρίαρχη. Ο Μ. Αναγνωστάκης, ο Κ. Κύρου, ο Π. Θασίτης...

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ένα βήμα μπροστά:Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη


Το σχηματισμό της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης ως κοινού φορέα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές του Μαΐου αποφάσισαν οι "58" και οι συνεργαζόμενες κινήσεις, την Κυριακή. Στη διάρκεια συνάντησης την Κυριακή συζητήθηκε η συγκρότηση Ομάδων Πρωτοβουλίας σε όλους τους νομούς και τους μεγάλους δήμους της χώρας, καθώς και οι βασικές κατευθύνσεις του προγραμματικού κειμένου για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας και του κράτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση: " Οι "58" και οι συνεργαζόμενες κινήσεις αποφάσισαν να υποστηρίξουν το σχηματισμό της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης ως κοινού φορέα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας: 

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η Μεσόγειος και τα προϊόντα υδρόλυσης των χημικών της Συρίας


Δελτίο τύπου της ΝΕ Ηρακλείου της Δημοκρατικής Αριστεράς

Με βάση τις αναφορές από τα διεθνή και τοπικά ΜΜΕ, φορτίο χημικών ουσιών που παρασκευάστηκαν με την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν σαν χημικά όπλα από τη Συρία θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, πιθανότατα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Λιβύης και Μάλτας. 

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Κόμματα ιδεών ή ηγεσιών;



 
"Το Κόμμα είναι σαν το δέντρο. Όσο το κλαδεύεις τόσο δυναμώνει."

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
...ή αλλιώς πως ένας χρυσός κανόνας της γεωπονικής επιστήμης μπορεί να μεταφερθεί στην πολιτική... με ολέθρια αποτελέσματα σε αντίθεση με τα ευεργετικά που δίδει το κλάδεμα καρποφορίας ή ακόμα τα εξαιρετικής αισθητικής που επιτυγχάνονται με το κλάδεμα διαμόρφωσης...
Α.ΣΤΕΓΟΣ 

 
ΥΓ. Σε μια ώρα αρχίζει η συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ,  εχθές μια ώρα χρειάστηκε για  το "βελούδινο διαζύγιο" ΣΥΡΙΖΑ-Τατσόπουλου. Δεκαετίες θα χρειαστεί η αριστερά να διαβάσει το ΚΙΒΩΤΙΟ του Άρη Αλεξάνδρου...

 

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Όλγα Μπέργγολτς Τι παράξενο να ξέρεις πως στην ίδια πόλη

 
ποιητικό ανθολόγιο 2014 
[ με κοσμήματα αγαπημένων εικαστικών... ]
 
για τον Ιανουάριο: Γιώργος Ζογγολόπουλος

Τι παράξενο να ξέρεις πως στην ίδια πόλη


Τι παράξενο να ξέρεις πως στην ίδια πόλη
Σχεδόν κοντά ο ένας στον άλλον ζούμε...
Ξέρω στο σπίτι πως να `ρθω:
δεκαπέντε λεπτά περπάτημα, πέντε δρόμους
                                                   να διασχίσω.

τη σκάλα μέχρι πάνω να ανέβω
και την πόρτα συνθηματικά να χτυπήσω.
Με περιμένεις αγαπημένε! Ξέρω,
με νοσταλγία κι έρωτα...
Όχι, δε φταίω εγώ που υποφέρω,
που σε υποχρεώνω να υποφέρεις κι εσύ!
Ω, μέχρι το σπίτι να φτάσω! Θα καταφέρω
τις αυλακιές και τα έλκη να κρύψω,
και την καρδιά ξανά να ζεστάνω,
και μάλιστα θα πιστέψω και θα αγαπήσω.
Ω, μέχρι το σπίτι να φτάσω!
Δεκαπέντε λεπτά περπάτημα.
Πέντε δρόμους να διασχίσω.
Τη σκάλα μέχρι πάνω να ανέβω.
Και την πόρτα συνθηματικά να χτυπήσω.

Ιανουάριος 1939
Κε[λι] 33



Όλγα Μπέργγολτς  Δ ο κ ι μ α σ ί α  και άλλα ποιήματα εκδόσεις s@mizdat, Αθήνα 2013
Εισαγωγή- Μετάφραση από τα ρώσικα Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

Γιώργος Ζογγολόπουλος Χωρίς τίτλο 1985 / 1,36 Χ 1,36 m / υλικό: ακρυλικά σε μουσαμά.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Τα δεύτερα, δικά μου! [09.01.2014]

Στο "Take Five" γράφει πια η..."μαργαρίτα"! Είναι το ίδιο ευθύβολα σχόλια,  πιο ροκ,  ταιριαστός τίτλος, στο ύφος του καλού φίλου Λεωνίδα Καστανά.

Εμείς, κρατάμε τον ίδιο τίτλο, μια κίνηση εγκάρδια, όταν από τύχη ή από επιλογή συναντήσεις κάποιον και το κέρασμα οδηγεί σε μια συνύπαρξη γοητευτική. 

Το "τετράδιο εξόδου" επιστρέφει στην γενέθλια πόλη και γράφει πια σε ρυθμούς τζαζ από το "Καφέ-Βιβλίο", ένα χώρο έκπληξη... Κάθε Πέμπτη, "Τα δεύτερα, δικά μου!".  Όσα συζητούν φίλοι σε μια παρέα...
  Α.ΣΤΕΓΟΣ [ 09.01.2014 ]

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ο μικρός πρίγκιπας: μια πρώτη ιστορία...

[...] Είχε εξασκηθεί σε μια δυσπρόσιτη διαδρομή:  από εδώ ως τα μάτια της. Με δυσκολία ανηφόριζε, έχανε συχνά τα παλιά πατήματα, μα ίσως να μην μπορούσαν να τον βοηθήσουν στο ελάχιστο.  Η  διαδρομή ήταν - είναι - εκεί. Μια εικόνα, μια λέξη, ένα βήμα  άμετρο μπροστά του. Άφηνε τις μέρες να κυλούν, τις νύκτες έμενε μόνος και κάπου εκεί σε ένα τρυφερό ενδιάμεσο ξεκίναγε στιγμή τη στιγμή. Ξεκίναγε χωρίς αποσκευές ταξίδι στα μάτια της. Έμπλεκε σε κλαδιά, χανόταν στις φυλλωσιές της και αρώματα τον αποπροσανατόλιζαν.


Χωρίς πυξίδα ...ψηλαφώντας άγνωστα περάσματα γύρναγε πάλι και πάλι πίσω.

Ο Μικρός Πρίγκιπας: Μια πρώτη ιστορία. Έτσι, στον εαυτό μας βάζουμε..."υποχρεώσεις".

Α.ΣΤΕΓΟΣ


Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Μπροστά, ενωτικά και συνθετικά

 
γράφει ο Χρήστος Σεβαστιάδης
 
Οι «58» οριοθέτησαν κομματικά την πρωτοβουλία τους μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πολιτικά την τοποθέτησαν στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, και του προοδευτικού ευρωπαϊσμού. Τέλος, τη συνέδεσαν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αναφερόμενοι στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, εδραζόμενοι στην κοινή αναφορά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΔΗΜ.ΑΡ. προς αυτό.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Άσκηση γραφής...


Τα λουλούδια πρέπει να χαρίζονται το πρωί. Διατηρούν τη δροσιά τους, προσφέρονται φρέσκα. Ο νεαρός ανθοπώλης δεν κοπιάζει πολύ με τη συντήρησή τους, ο μεσήλικας πελάτης του με την αναπόληση της χθεσινής νύχτας. 

Το πρωί λοιπόν, όταν η αυγή χαράζει, το φως διαχέεται πάνω στα λάθη. Η ωραία κοιμωμένη αφήνεται στο όνειρο της, ξυπνάει δίπλα σε ένα μπουκέτο.

Γράφω τώρα για την άδεια πόλη κάτω από τα θερμοκήπια. Ξένοι εργάτες δουλεύουν νυχθημερόν. Έχουν ζωή; 

Ο μεσήλικας έχει ήδη πάρει το μπάνιο του και ετοιμάζεται να ντυθεί. Περιμένει πάντα το μικρό λουλούδι της γαζίας -δώρο του ανθοπώλη- για την μπουτονιέρα του.

Το ξενοδοχείο δεν είναι μακριά. Τα λουλούδια διατηρούν τη δροσιά τους. Κανείς δεν περιμένει τίποτα πια. Ούτε οι ξένοι ούτε η ερωμένη του. 

Χάθηκαν όλα κάτω από τον ήλιο του μεσημεριού. Στην ανυπαρξία αισθημάτων. Χάθηκαν κάτω από το βάρος ενός πλαδαρού σώματος.

Τα λουλούδια να χαρίζονται πάντα το πρωί από  νεαρούς σε νεαρές. Μια αυστηρή πρόσκληση έρωτα.

 

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Μίλτος Σαχτούρης Ο τρελός άνεμος Αγίρ


ποιητικό ανθολόγιο 2014 
[ με κοσμήματα αγαπημένων εικαστικών... ]
 
για τον Ιανουάριο: Γιώργος Ζογγολόπουλος
 
Ο τρελός άνεμος Αγίρ
 
Ο τρελός άνεμος Αγίρ
χτυπάει τις πόρτες
τρίζει τις πόρτες
τρίζει το μυαλό μου
το γεμάτο ιστορίες
από έρωτες
από θανάτους
από ποιήματα
από ποιήματα πιο πικρά κι από θανάτους
 
ο τελός άνεμος Αγίρ
χτυπάει τις πόρτες
τρίζει τις πόρτες... 
 
 
 

Μίλτος Σαχτούρης   ανάποδα γυρίσαν τα ρολόγια  εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 1998  
 
Γιώργος Ζογγολόπουλος  Χωρίς τίτλο 1987 / 0,70 Χ 1,00 m / υλικό: collage.  
 
 
Ο Μίλτος Σαχτούρης γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του δικαστικού και κρατικού νομικού συμβούλου Δημητρίου Σαχτούρη και δισέγγονος του ναυάρχου και αγωνιστή του ’21 Γεωργίου Σαχτούρη από την Ύδρα. Το 1937 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εγκατέλειψε όμως τις σπουδές του στο τέταρτο έτος και αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία, ζώντας από την πατρική του περιουσία. 
 
Το 1944 δημοσίευσε ποιήματα στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα και ένα χρόνο αργότερα εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Η λησμονημένη. Ακολούθησαν οχτώ ποιητικές συλλογές που εκδόθηκαν και στο συγκεντρωτικό τόμο Ποιήματα (1945-1971) του 1977, καθώς επίσης τα Χρωμοτραύματα (1980) και τα Εκτοπλάσματα (1986). Η τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο Ανάποδα γυρίσαν τα ρολόγια κυκλοφόρησε από τον Κέδρο το 1998. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση έργων του Μπέρτολντ Μπρεχτ και του Φραντς Κάφκα και συνεργάστηκε με περιοδικά όπως Τα Νέα Γράμματα, Το Τετράδιο, Τα Νέα Ελληνικά, Το τράμ, Η λέξη. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης της ιταλικής ραδιοφωνίας (1956), το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1962), τη χορηγεία του ιδρύματος Φορντ (1972), το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1987 για τη συλλογή Εκτοπλάσματα). 
 
Ο Μίλτος Σαχτούρης ξεκίνησε να γράφει ποιήματα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όταν ακόμη ήταν φοιτητής στη Νομική. Τότε γνωρίστηκε με το Νίκο Εγγονόπουλο και ήρθε σε επαφή με το καλλιτεχνικό ρεύμα του υπερρεαλισμού, τα μηνύματα του οποίου αφομοίωσε δημιουργικά στην πορεία του προσδιορισμού της προσωπικής του ποιητικής έκφρασης. Η ποίησή του κυριαρχείται από συμβολικά και αρχετυπικά στοιχεία και κινείται στα εφιαλτικά πλαίσια του κλειστού ποιητικού του κόσμου, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικές θεματολογικές, γλωσσικές και εκφραστικές εμμονές, πάντα όμως με μια βαθύτερη, αν και έμμεση, πολιτική αγωνία.
 
Πέθανε στις 29 Μαρτίου 2005.  

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Τα δεύτερα, δικά μου! [02.01.2014]


Στο "Take Five" γράφει πια η..."μαργαρίτα"! Είναι το ίδιο ευθύβολα σχόλια,  πιο ροκ,  ταιριαστός τίτλος, στο ύφος του καλού φίλου Λεωνίδα Καστανά.

Εμείς, κρατάμε τον ίδιο τίτλο, μια κίνηση εγκάρδια, όταν από τύχη ή από επιλογή συναντήσεις κάποιον και το κέρασμα οδηγεί σε μια συνύπαρξη γοητευτική. 

Το "τετράδιο εξόδου" επιστρέφει στην γενέθλια πόλη και γράφει πια σε ρυθμούς τζαζ από το "Καφέ-Βιβλίο", ένα χώρο έκπληξη... Κάθε Πέμπτη, "Τα δεύτερα, δικά μου!".  Όσα συζητούν φίλοι σε μια παρέα...
  Α.ΣΤΕΓΟΣ [ 02.01.2014 ]