Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Θλιβερές ειδήσεις...

Θλιβερές ειδήσεις:

[...] ο Αργύρης Κουμτζής, αριστούχος τελειόφοιτος μαθητής του 1ου Λυκείου Πεύκων, έχει αποκλειστεί από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ με το αιτιολογικό ότι ο εσωτερικός κανονισμός της Σχολής Φυσικών Επιστημών δεν δέχεται ως φοιτητές άτομα με κινητική αναπηρία στα δύο άνω άκρα ή προβλήματα όρασης. [Τελικά, μια κάποια λύση δόθηκε. Στο ρεπορτάζ της, η κ. Μάρνυ Παπαματθαίου, γράφει το ιστορικό της περιπέτειας του νεαρού συμπολίτη μας]

Λουόμενοι εμπόδισαν τη δωρεάν εγκατάσταση στην παραλία της Νέας Μάκρης συστήματος που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία να έχουν αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. "Μας ενοχλεί" και "είναι άχρηστο, κανείς δεν το χρησιμοποιεί", είπαν. [Το αναλυτικό ρεπορτάζ του κ.Θ.Ρίζου ε δ ώ]

Αδυνατεί κανείς να πιστέψει ότι τα δυό αυτά γεγονότα συμβαίνουν στην Ελλάδα του σήμερα. 'Η μάλλον τα δυό αυτά γεγονότα πιστοποιούν την τραγική θέση της χώρας μας. Ένα χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Μάνου Επιτροπάκη, σε σχετική συζήτηση στο fb, βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Γράφει ο καλός φίλος, μεταξύ άλλων: "[...]είχε έρθει επίσκεψη κάποιος ξένος στη χώρα μας και δεν έβλεπε στον δρόμο ΑΜΕΑ, ενώ στο εξωτερικό βλέπεις πολύ συχνά να κυκλοφορούν στο δρόμο κτλ. Και θεώρησε πως δεν έχουμε στην Ελλάδα ανάπηρους. Προφανώς βέβαια η αλήθεια είναι πως έχουμε παρά πολλούς αλλά δεν κυκλοφορούν ακριβως γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές σε δρόμους, δημοσια κτήρια κτλ."

Καθυστερημένη πολιτεία γεννά και διαμορφώνει καθυστερημένους θεσμούς και πολίτες. Εκεί, βρίσκεται το πρόβλημα, ίσως εκεί να αναζητήσουμε και τη λύση. Μέχρι να μάθουμε να σκεφτόμαστε μπαίνοντας στην θέση του Άλλου. Εμείς, οι αρτιμελείς [τρομάρα μας] στη θέση του συνανθρώπου μας που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, μια ασθένεια.

Η καλή μου φίλη Ιωάννα συνηθίζει να λέει ότι η ζωή τους θέλει έναν τρόπο -διαφορετικό από των πολλών- "τρόπο και όχι κόπο". Το λέει συχνά όσο το αμαξίδιο της δεν μπορεί να περάσει από μια διάβαση, ένα σταθμευμένο παράνομα τροχοφόρο ή όταν δεν μπορεί να απολαύσει την ταινία της επιλογής της από την αδιαφορία πολλών υπευθύνων. 


ΥΓ. Θυμάμαι πάντα την επιθυμία της για ένα μπάνιο στην θάλασσα... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου