Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Κρήτη: μια πολιτισμική και οικολογική κιβωτός





Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με επιτυχία στη Σητεία, η πενθήμερη πολιτική περιοδεία 27-31/3  της ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ - Περιβάλλον • Άνθρωπος με την παρουσίαση του βιβλίου του Lester Brown,  "Ο Πλανήτης μας στα Όρια του”.

Επιχειρήθηκε να ανιχνευτεί η θέση της Κρήτης στον κόσμο και η δυνατότητά της να συμβάλλει στην αποτροπή της περιβαλλοντικής και οικονομικής κατάρρευσής του, που με εξαιρετικό τρόπο παρουσίασε ο μεταφραστής του βιβλίου Δρ. Χρυσόστομος Φουντούλης.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αντώνης Ανηψητάκης εστίασε στις πολιτικές προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την Κρήτη δημοφιλή βωμό αναστοχασμού των ευαίσθητων πολιτών, ώστε να απεξαρτήσουν την ευτυχία από την κατανάλωση και να επαναορίσουν το πρόταγμα της νεωτερικότητας, όχι πια ως κατάκτηση της φύσης, αλλά ως αποκατάσταση της ισορροπίας μαζί της.
  


Τόνισε πως η Κρήτη έχει το μέγεθος, την ποιότητα και τους ανθρώπους για να καταστεί πρότυπη ευρωπαϊκή περιφέρεια και πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως οικόπεδο, αλλά να την αναδείξουμε με σχέδιο, με μέτρο αλλά και με το χάδι που της έχουμε στερήσει, ως μια οικουμενικής αξίας πολιτισμική και οικολογική κιβωτό. 


Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι εισηγήσεις του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκου Στεφανάκη στο Ρέθυμνο, που εστίασε στα ζητήματα αυτάρκειας και ποιότητας του πρωτογενή τομέα, του π. Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη στα Χανιά, που εστίασε στα ενεργειακά ζητήματα επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, του ερευνητή γεωπόνου Δρ. Νίκου Ροδιτάκη στο Ηράκλειο, που εστίασε στα προβλήματα που είδη προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας στη γεωργία, του γνωστού αρχιτέκτονα, γραμματέα του ΤΕΕΤΑΚ, Οδυσσέα Σγουρού στον Άγιο Νικόλαο, που επέκρινε τον κανονισμό θερμομόνωσης ότι πριμοδοτεί την εισαγωγή κλιματιστικών, ενώ υποτιμά δόκιμες μεθόδους σχεδιασμού που ταιριάζουν στον τόπο μας, του Παύλου Δασκαλάκη, υπεύθυνου των κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Λασιθίου, που εξέθεσε τρόπους ευαισθητοποίησης των μαθητών στα περιβαλλοντικά ζητήματα μέσα από ένα παιχνίδι προσομοίωσης αντιτιθέμενων ομάδων που διασταυρώνουν επιχειρήματα και του τεχνολόγου γεωπόνου Βαγγέλη Περάκη, υπεύθυνου του Φυσικού Πάρκου στη Σητεία, που επεσήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις επενδυτικών εγχειρημάτων στον τομέα του τουρισμού και των ηλιοθερμικών εργοστασίων  που προωθούνται πέραν πάσης λογικής σε περιοχές natura και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές που απειλούν τους υδροφορείς.

Στην αρχή κάθε παρουσίασης κρατείτο ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της αδιανόητης εγκληματικής βίας που εμφανίστηκε πρόσφατα με αποτρόπαιο τρόπο ξανά στο νησί μας. 

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν αιρετοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί και πολλοί πολίτες,  που συμμετείχαν σε ένα εξαιρετικά πλούσιο διάλογο. 

Η ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ευχαριστεί τους εισηγητές και όλους όσοι συμμετείχαν γιατί της έδωσαν την ευκαιρία να συλλέξει ένα πλούτο ιδεών με ιδιαίτερο οραματικό και προγραμματικό βάρος που θα επεξεργαστεί. Τις προσεχείς μέρες θα ανεβάσουμε στο διαδίκτυο τις εισηγήσεις, ως συμβολή της ανεξάρτητης παράταξής μας σε ένα ποιοτικό προεκλογικό διάλογο. 



σημείωση:
Η φωτογραφία -επιλογή του "τετραδίου"- αλιεύθηκε από το διαδίκτυο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου