Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Εργάτες νέων καλλιεργειών...


Ηράκλειο, Χειμώνας του 2013. 

Το φάντασμα του δάκου πλανάται πάνω από το νησί. 

Θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι το έντομο αυτό δε ζει υπό τις χειμερινές θερμοκρασίες, αντίθετα πάνω στην θαλερή ελιά αντικρίζουμε τα θλιβερά αποτελέσματα της καλοκαιρινής του δράσης. Φέτος η παρουσία του ήταν ολοκληρωτική. Καταστροφική, σε ιδανικές θερμοκρασίες, έπληξε την παραγωγή αλλά και την ποιότητα του ελαιοκάρπου. 



Ήρθαν και ενίσχυσαν αυτήν την κατάσταση ισχυροί άνεμοι. Με τρόπο ανελέητο έριξαν από τα δέντρα όλους τους καρπούς. Προσβεβλημένους και υγιείς.

Η φετεινή παραγωγή δεν θα καλύψει ούτε τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης. Οι παραγωγοί, οι μεταποιητές, οι τυποποιητές, οι έμποροι βρίσκονται σε απόγνωση. 

Ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να αποζημιώσει την παραγωγή, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δε προβλέπουν κάτι σχετικό με τη δράση των... αέρηδων. 

Φτιάξαμε μια ομάδα παραγωγών. Νέο όχημα για την πρόοδο του πρωτογενούς τομέα. Η νέα ΚΑΠ  ενισχύει τις προσπάθειες και μεριμνά για την ανάπτυξη αντίστοιχων συνεργατικών μορφών. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές  του "χυμού" της ελιάς. Μάλιστα, με πίστη στις δυνάμεις μας, οφείλουμε να το συνοδέψουμε σε όλα τα στάδια της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας - από το χωράφι μέχρι το ράφι- ώστε το πρστιθέμενο κέδρος να επιστρέφει στους παραγωγούς.

 

Συναντηθήκαμε: 

Μικροί και μεγαλύτεροι παραγωγοί.

Νέοι και παλιότεροι. 

Φίλοι που πρώτη φορά αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη γη. 

Αναγνωρίζοντας  τις ευνοϊκές συνθήκες της συγκυρίας. 

Ορίσαμε και το πρώτο συντονιστικό. Σκεφτόμαστε να απλώσουμε τη δράση στα όρια του νησιού. Είμαστε σε επαφή με ανάλογες ομάδες στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Αναζητούμε επαφή και στο Λασίθι.

Θα τα καταφέρουμε! 

Εργάτες νέων καλλιεργειών... Φυτέψαμε ήδη  την πρώτη ελιά! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου